- اجرای سولجرها جهت افزایش مقاومت سطح در برابر برش پانچ و تقویت پایداری جداره گود است. اگر از سولجر استفاده نکنیم، باید به روش بلوک و مهاری از 2 پلیت فلزس یا پد بتنی جهت اجرای انکراژ استفاده کنیم.
- بین بلوکهای بتنی را میتوان با آرماتور یا شبکه سیمی جوش شده، مش بندی کرده و با استفاده از روش شاتکریت، آن را بتن پاشی کرد. در پشت این دیوارها، باید از نوارهای ژئوکامپوزیتی زهکش استفاده کرد.
- استفاده از این روش موجب آن میشود که نیروی پیشتنیدگی موجود در کابل، خاک را فشرده سازد و در نتیجه خاک، فشردهتر و متراکم تر شده و نیروی رانشی ناشی از آن کاهش یابد.
- کل نیروی رانش خاک مجاور جداره گود، به خاکهای داخل بدنه دورتر دیواره منتقل شده و خاک پایدار بدنه انتهایی، به عنوان سازه نگهبان عمل کرده و رانش خاک ناپایدار بدنه مجاور جداره گود را تحمل میکند.
- روش انکراژ را میتوان هم در خاک و هم در سنگ اجرا کرد. رفتار خاکهای مختلف در این روش حاکی از آن است که احتمالا رسهای نرم تنها نوع خاکهایی هستند که رفتار آنها در روش انکراژ قابل اعتماد نیست.
- در روش انکراژ تا پایان عمل کشیدن تاندونهای پیش تنیدگی، نباید قسمت ناپایدار خاک تحت تزریق قرار گیرد. زیرا این قسمت از کابل باید امکان افزایش طول کافی بر اثر اعمال نیروی کششی بر آن را داشته باشد.
- پس از اتمام عمل کشش کابل، میتوان به این قسمت نیز دوغاب تزریق کرد. اجرای این عمل، هنگامی مطلوب است که احتمال خوردگی کابل وجود داشته باشد یا گودبرداری روباز به مدتی طولانی تحت بهره برداری قرار گیرد.
- فشار تزریق دوغاب سیمان در داخل خاک، چیزی در حدود 0.35 تا 10 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
- در خاکهای چسبنده، به منظور افزایش ظرفیت باربری کابل با میل مهار میتوان انتهای چالهها را به صورتی گشادتر حفر کرد.
- ظرفیت میل مهار در خاکهای دانهای به عواملی چون میانگین اندازه دانهها D50، ضریب یکنواختی Cu، دانسیته نسبی RD، طول گیرداری، قطر سوراخ حفاری، روش تزریق (اولیه و ثانویه) و فشار دوغاب بستگی دارد.
- هرچه مقادیر RD ،Cu ،D50 و فشار تزریق بالاتر باشد، ظرفیت انتقال بار میل مهار افزایش مییابد. طول گیرداری بین ۴ تا ۸ متر متداول است که طول گیرداری ۶ متر طول حداقل قابل توصیه برای ماسههای ریز تا متوسط است و حداقل این میزان برای خاکهای شنی ممکن است کمتر باشد.
مزایا روش انکراژ
از مهمترین ویژگیها و مزایای انکراژ نسبت به روشهای دیگر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشخصات مکانیکی خاک، هم بر اثر تزریق بتن در درون چالهها و هم بر اثر فشرده شدن خاک ناشی از پیش تنیدگی استرندها، بهبود مییابد. به همین دلیل علاوه بر آنکه از خاک پایدار برای مهار رانش خاک ناپایدار کمک گرفته میشود، میزان رانش ناشی از بخش ناپایدار خاک نیز بر اثر بهبود مشخصات مکانیکی خاک کاهش مییابد.
- نیاز به فضای کاری کم (بدون استفاده از قالب و…) دارد.
- توانایی تحمل نیروهای افقی نسبتا زیاد بدون افزایش قابل توجه در ضخامت دیوار دارد.
- در صورت لزوم میتوان نگهدارندههای موقت را حذف کرد.
- کاهش حجم عملیات حفاری و گمانه زنی روی دیواره گود را به همراه دارد.
- کنترل تغییر شکلهای جانبی دیواره گود نسبت به روشهای مشابه مثل میخ گذاری یا نیلینگ بیشتر است. به همین دلیل استفاده از این روش در گوهایی که در مجاورت آنها ساختمان وجود دارد، بسیار مناسبتر میباشد.
- به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفتهتر، معمولا هزینه و زمان اجرای کار با این روش، در پروژههای بزرگ کمتر است و ایمنی آن در مقایسه با سایر روشهای سادهتر بیشتر میباشد.
معایب روش انکراژ
- از آنجایی که در روش انکراژ مهارها برداشته نمیشوند، به همین دلیل این امر میتواند در بهرهبرداری آینده زمینهای مجاور، از جمله عملیات ساخت و ساز و حفاری خاک در آنها به منظور احداث ساخت نظایر آن، باعث بروز مشکلات و سختی اجرا در آنها شود.
- استفاده از بدنه خاک مجاور دیواره گود و محوطه اطراف آن ضروری است، به همین دلیل در مواردی که خاک مجاور گود در زیر یک ساختمان یا در حریم همسایه یا در حریم تاسیسات و معابر شهری باشد، یا از این روش نمیتوان استفاده کرد، یا استفاده از آن با محدودیت همراه است و اخذ رضایت کتبی و قانونی مالک یا مالکان آن ساختمانها ضروری است.
- انکراژ در پروژههای کوچک، به دلیل ضرورت اجرای عملیات به صورت مرحله به مرحله، به زمان زیادی نیاز دارد ولی با مدیریت صحیح میتوان تا حد زیادی از این امر جلوگیری کرده یا تاثیرات آن را کاهش داد.
- در پروژههای کوچک، هزینه اجرای عملیات انکراژ در مقایسه با روشهای سادهتر، معمولا بیشتر است.
- روش انکراژ به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفتهتر، به دستگاههای خاص نظیر دریل واگن، تزریق، پیش تنیدگی و غیره نیاز دارد.
- این روش به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفتهتر، به افراد با تخصصهای بالاتر در ردههای مختلف برای طراحی و اجرای عملیات مربوطه، در مقایسه با روشهای سادهتر، نیاز دارد.
جمع بندی
روش انکراژ از رایجترین روش های پایدارسازی گودبرداری، خاک و سطوح شیب دار است که مزایا، معایب و روشهای اجرا خاصی را دارد.