نقشه های ساختمانی-نقشههای مختلفی در طراحی و اجرای ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. تهیه هر یک از این نقشهها، از اهمیت بالایی برای اجرای صحیح فعالیتها در فازهای مختلف برخوردار است. «نقشههای ساختمانی» (Construction Drawings)، علاوه بر فراهم کردن جزئیات فنی، برای گرفتن مجوز از دستگاه مشاور و کارفرما نیز ضروری هستند. این نقشهها، به عنوان معیار تعیین فازهای پروژه و مطابقت فعالیتها با دستورالعملها در نظر گرفته میشود.
نکته: استفاده از نقشههای ازبیلت، به پروژههای ساختمانی محدود نمیشود. این نقشهها، در بسیاری از پروژههای عمرانی و معدنی کاربرد دارند. با این وجود، مفاهیم و اصول ترسیم نقشههای ازبیلت در حوزههای مختلف، تقریبا یکسان هستند. در این مقاله، به تعریف ازبیلت در پروژههای ساختمانی خواهیم پرداخت.
انواع نقشه های ساختمانی چه هستند ؟
تقسیمبندی نقشههای ساختمانی، معمولا با توجه به کاربرد آنها و فازهای پروژه انجام میگیرد. تمام نقشههای ساختمانی، به گروههای زیر تقسیم میشوند:
- نقشههای معماری
- نقشههای سازهای
- نقشههای تاسیسات مکانیکی (تاسیسات بهداشتی، تهویه مطبوع، اطفا حریق)
- نقشههای تاسیسات الکتریکی
- نقشههای متفرقه
هر کدام از گروههای بالا، دارای چندین زیرمجموعه هستند. پلان موقعیت، پلان کفسازی، برش مقطع، پلان جانبی (ارتفاعی)، پلان محوطهسازی، پلان نازککاری، پلان اجرایی، پلانهای مقطع، راهنمای نقشهها، پلان خاکبرداری، نقشه ازبیلت، پلان اجرای تاسیسات، پلان ستونگذاری، پلان تیرریزی، پلان قالببندی، نقشههای مهندسی، نقشههای طراحی، پلان فونداسیون، پلان لولهکشی، دیتیلهای اجرایی، نقشههای پرسپکتیو، نقشههای تولید، نقشههای مقیاسدار، نقشههای کارگاهی، پلانهای محیطی، نقشههای ارائه و غیره، از جمله نقشههای مورد استفاده در پروژههای ساختمانی هستند.