تولید بتن غلتکی طی سه مرحله شامل انتخاب مواد اولیه، خوراک دهی به میکسر و اختلاط انجام میگیرد. در ادامه به معرفی هر یک از این مراحل میپردازیم.
انتخاب مواد اولیه مناسب برای بتن غلتکی
مواد اولیه برای تولید بتن RCC باید طبق استانداردهای موجود انتخاب شوند. به عنوان مثال، کیفیت سیمان باید مطابق با استاندارد ASTM C150 (استاندارد 389 ایران) و کیفیت افزودنیها باید مطابق استاندارد ASTM C494 (استانداردهای 1-2930 تا 6-2930 ایران) باشد. برای بتن غلطکی، انتخاب سنگدانه با دانهبندی مناسب از اهمیت زیادی برخوردار است. دانهبندی، ساخت پذیری و خصوصیات بتن RCC سخت شده را کنترل میکند. در بخش مشخصات بتن غلتکی، نکات مهم در انتخاب مواد اولیه را بیان کردیم.
خوراک دهی مواد اولیه بتن غلتکی
الزامات جابجایی، ذخیرهسازی و خوراک دهی برای ساخت بتن RCC مشابه بتن معمولی است. در این مرحله با توجه به نکاتی نظیر گیرش سیمان، پیرشدگی مواد مکمل سیمانی و جداشدگی سنگدانهها، کیفیت مواد اولیه مورد آزمایش قرار میگیرد. پس از تایید کیفیت، این مواد در سیلوهای مخصوص ذخیره شده و آماده انتقال به واحد بچینگ میشوند.
اختلاط بتن غلتکی
اختلاط بتن RCC توسط بچ میکسر یا میسکرهای پیوسته انجام میگیرد. بچ میکسرها مناسب پروژههای نسبتا کوچک هستند. این مخلوط کنها به دو نوع درام میکسر (شیبدار، بدون شیب، تراک میکسر) و پن میکسر تقسیم میشوند. مواد اولیه در مقادیر مشخص به درون دیگ میکسر ریخته و مخلوط میشوند. میکسرهای پیوسته، برای پروژههای بزرگ و اختلاط بتن در حجمهای زیاد مورد استفاده قرار میگیرند. خوراکدهی و اختلاط در این میکسرها به صورت پیوسته و در یک کارخانه بچینگ ثابت انجام میشود.
به دلیل نسبت آب سیمان پایین و خشک بودن نسبی بتن RCC، انرژی مورد نیاز برای اختلاط و تشکیل یک مخلوط همگن بیشتر از بتن معمولی است. این مسئله میتواند ظرفیت تولید را کاهش دهد. از اینرو، در صورت استفاده از بچ میکسرها، باید مقدار مواد اولیه ورودی به دیگ نسبت به حالت معمولی را کمتر کرد تا میکسر بدون هیچ مشکلی انرژی مورد نیاز برای اختلاط را تامین کند. زمان اختلاط بتن غلتکی بیشتر از بتن معمولی است. به طور کلی، عواملی نظیر مقیاس پروژه، تجهیزات موجود، مسائل اقتصادی و فاصله دسترسی به پروژه بر روی انتخاب میکسر مناسب تاثیرگذار هستند.