مراحل اجرای اسکلت فلزی به روش تاپ داون عمدتا مانند اسکلت بتنی است، با این تفاوتها که:
- در اسکلت فلزی معمولا اتصالات ستونها و تیرها به صورت فلنجی یا جوشی است. کوپلینگ در این اسکلت جایی ندارد.
اجرای اسکلت فلزی
- طول گیرداری ستون در شمع توسط خود ستون فلزی تامین میشود. برشگیرهایی در انتهای ستون نصب میکنند و داخل شمع قرار میدهند. به این شکل طول گیرداری ایجاد میشود.
- در قسمتی که دیوار حائل اجرا میشود، برشگیر روی ستون نصب میکنند. برشگیرها عمدتا از پروفیل ناودانی تهیه شده و نقش بسیار مهمی در رفتار یکپارچه و مرکب دیوار با ستونهای طرفین ایفا میکند.
- صفحه ستونها در زمان ساخت ستون یا در زمان اتصال به فونداسیون نصب میشوند.
اجرای اسکلت فلزی
آب بندی اتصال دال سقف یا فونداسیون به دیوارهای محیطی در تاپ داون
در جاهایی که سطح آب زیرزمینی بالا است، ابتدا باید عملیات زهکشی انجام شود. با وجود زهکشی همیشه خاک این مناطق مرطوب بوده و امکان نفوذ رطوبت و نم گرفتن دیوارها وجود دارد.
یکی از قسمتهایی که امکان نفوذ رطوبت را مهیا میسازد، درز سرد است. در قسمت اتصال دال سقف به دیوار یا اتصال فونداسیون به دیوار، به دلیل فاصله زمانی بتن ریزی، بتن جدید به خوبی به بتن قدیم نمیچسبد و در نتیجه درز سرد به وجود میآید.
در این قسمتها باید از واتر استاپ برای جلوگیری از نفوذ آب استفاده کرد. برای جلوگیری از نفوذ رطوبت از طریق درز سرد، نصفی از واتر استاپ در فونداسیون و نصفی دیگر در دیوار حائل قرار میگیرد.
مقایسه روش تاپ دان با دیگر روشهای پایدارسازی گود
- در روش نیلینگ و انکراژ به زمینهای اطراف تجاوز شده و گرفتن رضایت مالکین مجاور امری ضروری است ولی در روش تاپ داون نیازی به کسب رضایت نیست.
- سازه نگهبان خرپایی نسبت به روش تاپ داون بسیار جاگیرتر است و فضای بیشتری را میگیرد.
- سرعت اجرا در روش تاپ دان به این دلیل که امکان اجرای همزمان سازه بالای تراز همکف و سازه پایین تراز همکف وجود دارد، نسبت به دیگر روشها بیشتر است.
- شرایط آب و هوایی روی ساخت ساختمان اثر دارد مثلا برای اجرای سه طبقه منفی، در هر طبقه باد و باران و برودت بر بتن ریزی تاثیر میگذارد ولی روش تاپ دان ، طبقات منفی نسبت به شرایط آب و هوایی مستقلاند چرا که با اجرای سقف منفی یک، دو سقف دیگر از باد و باران در امان هستند.
- در روشهای دیگر باید سولجرهای موقت نصب شوند اما در روش تاپ داون از خود ستون به عنوان استرات (مهار) استفاده میشود.
- روش مهار متقابل برای پروژههای کوچک قابل اجراست ولی روش تاپ دان برای پروژههای بزرگ نیز کاملا کاربردی است.
- در پروژههایی که تعداد طبقات منفی بسیار زیادی دارد، روش تاپ داون بسیار کاربردی است چرا که هر طبقه که به سمت پایین میرویم از خود سازه برای پایدارسازی جداری خاک استفاده میکنیم. اما در روشهای دیگر باید ابتدا تا تراز انتهایی گودبرداری کنیم که امکان ریزش گود عمیق وجود دارد.
اجرای اسکلت فلزی