اطلاعات پروژهt1:
- کارفرما: مهندس پورگنجی
- محل اجرا: سیسنگان
- مساحت بنا : 423
- وضعیت پروژه : انجام شده
- مساحت قطعه : 1247.49
- سال:1399
هدف از ساخت و طراحی ویلا مدرن دوبلکس ادغام شدن با طبیعت است و به طور کلی سکونت در ویلا به ارتباط تنگاتنگ با طبیعت اشاره دارد که به تبع آن به خدمات اجرایی متفاوتی در این باره وابسته است. طراحی ویلا و ساخت آن جدا از بررسی، مشاوره و اصول طراحی نیازمند رعایت قوانین متفاوت و منحصربفرد خودش است که باید به آن با دقت بیشتری توجه شود. دقتی که دو سویه بوده و در کنار تمرکز برای خلق اثری زیبا نیازمند رعایت نکات مهمی به جهت محافظت از طبیعت نیز هست.ما در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوعات مرتبط با طراحی ویلا بپردازیم. از این رو موارد زیر به طور تفصیلی شرح داده خواهد شد:
- تعریف ویلا
- تاریخچه ویلا در کشورهای غربی
- تاریخ ویلا در ایران قدیم
- طراحی و ساخت ویلا در عصر حاضر
- ویلای مستقل
- ویلای شهرکی
- هدف از طراحی ویلا چیست؟
- پیدا کردن زمین مناسب برای ساخت ویلا
- ساخت ویلا را به افراد مجرب واگذار کنیم یا خودمان بسازیم؟
- چطور به منظور طراحی و ساخت ویلا شرکت مشاور خوب پیدا کنیم؟
- توجه به صداقت و پاسخگویی در مبحث طراحی ویلا
- معمار خوب را چطور تشخیص دهیم؟
- چه مواردی بر نتیجهی یک طراحی و ساخت ویلا تاثیرگذار است؟
- تیم طراحی ویلا
- نتیجهگیری
تاریخچه ویلا در کشورهای غربی
موضوع طراحی ویلا مدرن دوبلکس یا سازههایی با این اهداف صرفا مربوط به عصر حاضر نبوده و از قدیم الایام بخشی از اهداف زندگی پیشینیان بوده است. این نوع معماری که در قدیم از نوع معماریهای سلطنتی به شمار میرفت در ایران و امپراتوری عثمانی و هند بسیار رواج داشت.اگر بخواهیم تاریخ ویلا را از بعد غرب بررسی نماییم اینگونه است که اساسا ویلا حاصل معماری کشورهای غربی بود و از ابتدا در دورهی باستان توسط غربیها پدید آمد. در آن دوره ویلاها صرفا خانههایی در طبیعتِ خارج از شهر بود که توسط یک سازندهی تجربی که به عنوان معمار همان دوره شناخته میشد طراحی و اجرا میگردید. دادههای تاریخی نشان میدهد که حکومت پادشاهی با موقعیت فعلی کشور ایتالیا از جمله مکانهایی بود که در آن اولین ویلاسازیها صورت گرفت.در دوره رنسانس نیز ساخت این نوع سازهها در کشورهای غربی به اوج خود رسید و ویلاهای منحصربفری در این دوره ساخته شد. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که در این دوره صرفا به ساخت ویلا در طبیعت اکتفا نشد و افراد ثروتمند ترجیح دادند خانههایی ویلایی در داخل و یا اطراف شهرها و یا حتی داخل باغها بسازند.
تاریخ ویلا در ایران قدیم
هرچند که سازههای به جا مانده از دورههای باستانی حاکی از این موضوع است که بیشترین قدمت تفکر ساخت ویلا مربوط به ایران نبوده، اما در سرزمین ما نیز همواره از روزگارهای قدیم ساخت اینچنین سازهها با اهداف بیان شده بالا مرسوم بوده است. اگر نگاهی به تاریخ بیندازیم درمییابیم که هم در ادبیات ما به آن اشاره شده است و هم در اطرافمان سازههای قدیمی وجود دارد که در زمانهای بسیار دور با ویژگیهای ساخت ویلاهای امروزی همخوان بوده است.به عنوان مثال به این جمله در تاریخ بیهقی توجه کنیم:«من (فضل بن ربیع) از آن خانه بیرون آمدم، به کوشکی رسیدم نیک و دلگشای، در سایهی آن کوشک ساعتی بنشستم تا لحظهای برآسایم.»کوشک در لغت به معنای بنای بلند و قصر مانند گفته میشود که امروزه آنها را کاخ نیز مینامند. به طور معمول کوشک یا بناهایی نظیر این در فضاهای سرسبز یا باغها ساخته میشد و به طور معمول تمام اطراف آن باز بود. باغ فین در کاشان یا کوشک هشت بهشت که ما این مکان را به عنوان باغ هشت بهشت اصفهان میشناسیم نمونههایی از ویلاسازی در گذشتههای دور است که از قدیم در این مرز و بوم رواج داشت.اگر به عقبتر برویم به دوره هخامنشی میرسیم که آثار تاریخی بجا ماندهی آن دوره نشان دهندهی باغ پاسارگاد است.
باغی که به دستور کوروش ساخته شد و میتوان این سازه را از دیگر نمونههای شبیه به ویلاهای امروزی خواند. در آن زمان از ترکیب باغ با کاج فضاهایی تشکیل میشد که کاربری متفاوتی داشت. به جهت اثبات آن میتوان به وجود جویهای آب طراحی شده با حوضچههایی در اطراف آن اشاره نمود که نشان دهندهی این موضوع است که این سازه برای تفریح و استراحت آنها مورد استفاده قرار میگرفت.ویلاسازیهای امروزی نیز به تقلید از همین ترکیب باستانی باغ با آب و سازه شکل گرفته است و شکل ویلاهای امروزی با الگو گرفتن از همین آثارهای تاریخی به فرهنگ معماری ما وارد شده است. کاخ اردشیر سوم در فیروزآباد و کاخ داریوش سوم نیز از دیگر نمونههای ویلاسازی در دورههای باستانی است.
طراحی و ساخت ویلا در عصر حاضر
ساخت و طراحی ویلاها در هر نقطه از جهان دارای خصوصیات منحصربفرد خودش است و عموماً مطابق با معماری بومی همان منطقه انجام میگیرد. به طور معمول ساخت ویلا در روستاها و مناطق ییلاقی صورت میگیرد هرچند که امروزه از طرف مراجع ذی صلاح مجوزهای طراحی ویلا و ساخت آن در داخل شهرها نیز صادر شده است. با این اوصاف مطابق با موارد بیان شده و تعریف درست و اصولیِ ویلا، بهتر است ساخت چنین ساختمانهایی با اهداف ذکر شده در مکانهایی دور از شهر صورت گیرد. طراحی ویلا مدرن دوبلکس
ساخت و طراحی ویلا برخلاف سازههای شهری دارای اصول و ضوابط متفاوتی است که در موقع ساخت باید به آن توجه نمود. به عنوان مثال در احداث ویلا اهداف و آرامشی مدنظر است که بسیار متفاوت با آن چیزی است که در ساختمانهای شهری انتظار داریم. بعلاوه دور شدن از فضای شهر و پناه بردن به طبیعت و گذران آخر هفته نکتهی بعدی است که به طور معمول از اهداف کارفرما برای احداث یک ویلا به شمار میرود. پس باید در نظر بگیریم که ویلا با هدف ارتباط با طبیعت ساخته خواهد شد و در واقع سبک جدیدی از زندگی را به مالک خود منتقل خواهد نمود.از دید یک طراح و معمار نیز ماجرا همین است و او باید در کنار تخصص و تجربهی کافی درک درستی از محیط پیرامون خود داشته باشد تا بتواند با کنار هم قرار دادن این موارد با نیازهای کارفرما به وی مشاوره دهد و پیشنهادهای لازم را به او اعلام نماید و در نهایت بهترین اقدام را اجرا کند.بعلاوه اینگونه به نظر میرسد که معماران برای طراحی ویلا دستشان بازتر است و میتوانند طرحهای بروزتر و خلاقانهتری نسبت به طراحی ساختمانهای شهری ارائه دهند. یکی از مهمترین دلایل وجود سازههای ویلایی زیباتر نیز همین است زیرا معماران با داشتن محدودیتهای کمتر، میتوانند طرحهای دقیقتر، هنرمندانهتر، زیباتر و با ظرافت بیشتری از خود ارائه دهند.
ویلای مستقل
به طور کلی دو نوع ویلا طراحی و ساخته میشود که یکی ویلای مستقل است و دیگری از نوع ویلای شهرکی میباشد. تفاوت ویلای مستقل و شهرکی در نوع ساخت و خصوصیات منحصربفرد آنها میباشد. در نوع ویلای مستقل کارفرما زمینی را برای ساخت ویلا در نظر میگیرد و از ابتدا با طراحان معمار برای ساخت آن مشورت کرده و مطابق با نظر شخصی خود شروع به ساخت میکند و در نهایت مالکیت ویلایی را خواهد داشت که برای جزئیات آن اظهارنظر کرده است. بعلاوه مالک در ویلای مستقل فضای شخصی با امکانات تفریحی و رفاهی مستقل دارد. به طور معمول ویلاهای مستقل دارای خصوصیاتی هستند که برای درک بهتر آنها را نام میبریم:
- عموما ویلای مستقل مطابق با نظر مالک نهایی آن شخصیسازی شده است،
- ساختمان و بنای ویلا از دور تا دور زمین که همان طول و عرض زمین است فاصله دارند،
- در هر ویلای ساخته شده یک خانواده زندگی میکند،
- جمعیت و ساکنین اطراف ویلا و یا همان همسایگان آن اندک است،
- طراحی داخلی و خارجی ویلا با طراحیهای سایر ساختمانهای مسکونی متفاوت است،
- دارای محوطه شخصی با امکانات رفاهی و تفریحی مستقل است(مثل استخر شخصی و وسایل بازی شخصی برای کودکان)،
- تعداد طبقات ویلا محدود است و معمولا از دو یا نهایتا سه طبقه فراتر نخواهد رفت(منظور از دو یا سه طبقه دوبلکس یا تریبلکس است).
ویلای شهرکی
امروزه ممکن است ویلاها به صورت تک واحدی و مستقل نباشند بلکه به صورت ویلای شهرکی یا مجتمع ساخته شوند. در این نوع ویلاسازی چند ویلای یکسان و مشابه به مانند یک خانواده در کنار یکدیگر ساخته میشوند و هر کدام از این ویلاها مالک خودش را خواهد داشت. نکتهای که در این نوع ویلاها وجود دارد این است که طراحی این نوع از ویلاها مطابق با نظر مالک نهایی آن ساخته نشده است. همچنین مطابق با خصوصیات مشترکی که در تعریف ویلاها وجود دارد ممکن است بنا از هر 4 طرف باز نباشد و یا تعداد همسایگان آن محدود نباشد که این امر منجر به رعایت نشدن حریم خصوصی هر خانواده خواهد شد. با درک کلیاتی درباره ویژگیهای ویلای شهرکی در ادامه به بیان خصوصیات این نوع ویلاها میپردازیم:
- ویلاهای شهرکی دارای ظاهری متحدالشکل هستند،
- طراحی و معماری این نوع ویلاها بدون در نظر گرفتن خصوصیات منحصربفرد مالک نهایی آن ساخته میشود،
- ممکن است بنای ویلا از اطراف زمین فاصله نداشته و به یک یا دو ضلع زمین متصل باشد،
- به طور معمول این نوع ویلاها با مساحتی کمتر از سایر ویلاهای تک واحدی ساخته میشوند،
- امکانات و فضای رفاهی این قیبل ویلاها به مراتب کمتر از ویلاهای مستقل است،
- حریم خصوصی در این قبیل ویلاها مطابق با تعریف اصولی طراحی و معماری ویلا رعایت نمیشود،
- جمعیت انسانی اطراف ویلا و تعداد ساختمانهایی که در مجاورت آن قرار دارند محدود نیست،
- ویلاهای شهرکی دارای نگهبان است که از تمامی مجموعه محافظت میکند.
طراحی ویلا مدرن دوبلکس