کاربرد بتن غلتکی چیست؟

بتن RCC دارای کاربردهای متعددی در ساخت سد، خیابان، بزرگراه، تقاطع‌ها، شانه جاده، مسیر عبور دوچرخه، مسیر عبور ماشین آلات سنگین، مراکز اسقاط، بندرگاه، خطوط راه‌آهن، تاسیسات نظامی، مرکز پخش، پارکینگ، انبار، کارخانه، نیروگاه، رویه محافظ، فونداسیون، کف صنعتی، محل تعمیر هواپیما و غیره است. در ادامه به معرفی برخی از متداول‌ترین کاربردهای بتن غلتکی می‌پردازیم.

 

سد بتن غلتکی چیست؟

سد بتن غلتکی، نوعی از سدهای وزنی است که توسط بتن غلتکی ساخته می‌شود. در واقع، بتن غلطکی یکی از مصالح مورد استفاده در ساخت سدهای وزنی است. معمولا این سدها نیاز به حجم بتن‌ریزی زیاد دارند. به همین دلیل، بتن RCC برای ساخت آن‌ها به صورت لایه‌های افقی بر روی هم ریخته و متراکم می‌شود. ساختار سد بتن RCC مشابه راه‌پله‌های بتنی است. توجه داشته باشید که به دلیل حجم بتن‌ریزی بالا در این نوع سد، از سیمان با عیار کم استفاده می‌شود. این کار، هزینه مصالح را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

سد بتن غلتکی
نمونه‌ای از یک سد وزنی ساخته شده توسط بتن غلتکی

شروع به کارگیری بتن RCC‌ در سدسازی به اوایل دهه 1970 میلادی (دهه 1350 شمسی) بازمی‌گردد. در آن دوران، بتن به صورت عادی و بدون تراکم در ساخت سد استفاده می‌شد. با معرفی بتن غلتکی و ویژگی‌های منحصر به فرد آن، کاربردهای این نوع بتن در سدسازی نیز مورد مطالعه و توسعه قرار گرفت. امروزه، بتن RCC یکی از پرکاربردترین مصالح در ساخت سد وزنی به شمار می‌رود.

 

روسازی بتن غلتکی چیست؟

«روسازی بتن غلتکی» (Roller-Compacted Concrete Pavement) یا RCCP، متداول‌ترین کاربرد بتن RCC است. این نوع روسازی در راه‌سازی و سطوح باربر (کف انبار، فرودگاه و غیره) کاربرد دارد.

در راه‌سازی، روسازی بتن غلتکی با عنوان «روسازی بتنی غیر مسلح درزدار» (Joint Plain Concrete Pavement) یا JPCP شناخته می‌شود. JPCP، گزینه مناسبی برای جایگزینی روسازی آسفالتی است.

 

روسازی بتن RCC

 

 

روسازی بتن غلتکی از سه بخش بستر، زیر اساس/اساس و بتن تشکیل می‌شود (تصویر بالا). بتن RCC‌ مورد استفاده در روسازی با سدسازی تفاوت دارد. این بتن دارای مقاومت بالاتر، عیار سیمان بیشتر و سنگدانه‌های ریزتر است. تمرکز این مقاله بر روی ویژگی‌های بتن غلطکی روسازی است.