همانطور که درباره سایر نماها مانند نمای آجری ، نمای کامپوزیت ، نمای شیشه ای و غیره گفتیم، برای نصب نما لازم است بر روی بیرونیترین سطح ساختمان زیرسازی انجام شود تا نما به درستی و به صورت کاملا اصولی بر روی زیرسازی نصب گردد.
زیرسازی نمای چوبی
برای نصب این نما به دو روش میتوانیم زیرسازی انجام دهیم. که در ادامه به بررسی هر کدام میپردازیم:
• زیرسازی سیمانی
در این روش همانطور که از اسم آن مشخص است ابتدا لایه بیرونی دیوار بنایی را با ملات ماسه سیمان به اندازه ضخامت 4 سانتیمتر تسطیح میکنیم. توجه کنیم که پلاستر سیمان باید با دقت کامل و به صورت شاقول و تراز اجرا شود.
پس از این مرحله چوبهای چهار تراش به فواصل 50 سانتیمتر و به صورت عمود بر چوبهای نما به کمک پیچ و رول پلاک روی سطح پیچ میشوند.
در مرحله آخر نیز ترموودها روی این زیرسازی سوار شده و به آن متصل میشوند.
• مزایای زیرسازی سیمانی
- سرعت اجرای بالا
- هزینه ارزان
• معایب زیرسازی سیمانی
- محدودیت در رگلاژ (در صورت غیر یکنواخت بودن زیر کار)
- محدودیت اجرای طرحهای با فرورفتگی و برجستگی زیاد
• زیرسازی فلزی
در روش زیرسازی فلزی کل سطح دیوار بیرونی با قوطیهای فلزی به ابعاد 40 در 40 میلیمتر و با فاصله مرکز به مرکز تقریبا 50 سانتیمتر به شکل شبکههای افقی و عمودی زیرسازی میشود.
سپس چوبهای چهار تراش روی این شبکههای فلزی پیچ میشوند و در نهایت پروفیلها بر روی آنها قرار میگیرد.
مزایا زیرسازی فلزی
- اجرای طرحهای پیچیده
- دقت بالا
معایب زیرسازی فلزی
- هزینه بالا
در تصویر زیر یک نوع زیرسازی برای کف را مشاهده میکنید.
چگونگی نصب چوبها
شاید برای شما هم سوال باشد که برای اجرای این نما چگونه باید چوبها را به زیرسازی وصل کنیم؟ به عبارتی نحوه نصب ترمووودها چگونه است؟ در این بخش 3 روش اصلی برای نصب چوبها را بررسی میکنیم.
• نصب به کمک پیچ
در این روش ترمووود به صورت مستقیم به زیرسازی پیچ میشود. به این صورت که ریسمانکشی انجام شده تا جای دقیق پیچها مشخص گردد. سپس به کمک مته در سطح پروفیل سوراخ ایجاد شده تا پیچهای گالوانیزه داخل سوراخها قرار بگیرند. در این روش میتوانیم از پیچهای خودکار هم استفاده کنیم.
در تصویر زیر زیرسازی فلزی برای نصب نمای چوبی به کمک پیچ را مشاهده میکنید.
مزایا
- سهولت و راحتی در نصب
- سرعت بالا
معایب
- مشخص شدن جای پیچها روی نما
• نصب به کمک اتصالات پلاستیکی و فلزی
در این روش ابتدا کلیپسهایی که میتوانند از جنس فلزی یا پلاستیکی باشند روی زیرسازی پیچ شده و سپس چوبهای نما از نوع شیاردار بر روی اتصالات قرار میگیرند.
مزایا
- زیبایی بیشتر
- یکنواختی بند بین پروفیلهای چوبی
- مشخص نبودن پیچها
• استفاده از چوبهای فاق و زبانه
منظور از چوبهای فاق و زبانه نوعی است که دارای فرورفتگی و برجستگیهایی در قسمت فوقانی و تحتانی هستند و در یکدیگر چفت میشوند.
مزایا
- سرعت اجرا بالا
- زیبایی بیشتر
به علت مشابه بودن تقریبی دستمزد برای هر 3 روش گفته شده توصیه میشود از روش دوم و سوم یعنی استفاده از اتصالات فلزی و پلاستیکی و چوبهای فاق و زبانه استفاده شود چرا که به دلیل عدم نیاز به سوراخکاری، زیبایی بیشتری در نما چوبی خواهند داشت.
اجرای کفهای چوبی نیز مشابه نما بوده به این ترتیب که ترمووود پس از زیرسازی فلزی یا سیمانی به کمک پیچ گالوانیزه یا کیلیپسهای فلزی بر روی کف اجرا میشود.
نکات اجرای نما چوبی ساختمان
با توجه به اینکه اجرای نمای چوبی دارای نکات فنی و اجرایی فراوانی است لازم است تا از افراد ماهر در این زمینه استفاده شود. ما در این بخش تعدادی از نکات مهم اجرای این نوع نما را عنوان میکنیم.
- در صورت اجرای زیرسازی سیمانی حتما لازم است تا سطح کار کاملا شاقول و ریسمانی شود. امکان رگلاژ سطح به کمک فیلرهای چوبی فقط به اندازه 0.5 تا 1 سانتیمتر است.
- تمامی متریال مورد استفاده مانند ترمووود، پیچ و اتصالات باید قبل از استفاده، کنترل شوند.
- از اتصال مستقیم چوب به فلز خودداری شود چرا که ضریب انبساط و انقباض این دو ماده با یکدیگر متفاوت بوده و این باعث ایجاد ترک در طول زمان میشود.
- از چوبهای با نسبت عرض به ضخامت زیاد به علت بالا بودن احتمال خم شدن آن یا کاسهای شدن نباید استفاده شود. به طور کلی مقاطع با عرض کمتر دارای عملکرد بهتری در نمای چوبی و حتی کفسازی هستند.
- لازم است تا سطح ترمووودها کاملا صاف و صیقلی بوده و در آن گرههای زیاد وجود نداشته باشد.
- چوبهایی که در نما استفاده میشوند در برابر خراشیدگی و ضربه حساس و آسیبپذیر هستند. لازم است تا مراحل حمل و دپوی این متریال با دقت بیشتری انجام گیرد.
- به دلیل وجود ناصافی لازم است سر و ته تمام چوبها قبل از استفاده لبه زنی شوند.
- کنارهها و کنجهای کار باید به طور کامل در برابر نفوذ رطوبت درزگیری شود.
- محل تقاطع چوبهای نما باید کاملا به صورت گونیا اجرا گردد.
- در محل تلاقی پروفیلهای نما با در، پنجره و پشت بام لازم است از فلاشینگ فلزی با شیب عرضی مناسب استفاده شود. عرض فلاشینگها باید به نحوی باشد که از ریختن آب روی نما جلوگیری گردد.
مزایای نما چوبی
در این بخش مزایای این نوع نما را عنوان میکنیم.
- نصب سریع و آسان
- امکان تعمیر، نگهداری و تمیز کردن نما
- امکان بالابردن مقاومت چوب با فرآیند ترمو کردن آن
- عایق قوی و بدون تبادل حرارتی
- راحت برش دادن قطعات