نمای شیشه ای اسپایدر (Spider)

نمای شیشه ای اسپایدر یکی از انواع نمای شیشه ای خاص است که از حدود 30 سال پیش در اروپا مورد استفاده قرار گرفته است. در نمای اسپایدر شیشه‌ها پیوستگی زیادی دارند لذا از این روش برای ساختمان‌های بزرگ استفاده می‌گردد.

برای این نما از فلزات و اتصالات کمتری استفاده می‌شود و ایمنی در آن بسیار بالا است. در طراحی نمای شیشه ای اسپایدر بار اضافه نما با نگه داشتن شیشه‌ها به وسیله یراق آلات مخصوص در جهت‌های مختلف، مهار می‌گردد.

به طور کلی قطعات نمای اسپایدر به دو عنصر سازه باربر و شیشه دو جداره تقسیم می‌گردد.

در ابتدا به بررسی اجزا و قطعات اصلی نمای اسپایدر می‌پردازیم و سپس انواع سازه باربر آن را زیر ذره بین می‌بریم. در انتها نیز به روش اجرای نمای اسپایدر خواهیم پرداخت.

 

اجزای نمای شیشه ای اسپایدر

به طور کلی سه مورد از اجزای زیر برای اتصال شیشه به سازه باربر استفاده می‌شود. جنس این قطعات از استیل بوده و تولید آن‌ها به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد. این اجزا عبارتند از:

 

1. پنجه اسپایدر (چنگک)

متداول‌ترین نوع پنجه اسپایدر، نوع کلمپ (Clamp) و مخصوصا نوع X شکل آن است. به طور کلی از اسپایدر حالت X به علت زیبایی و حالت خاص آن بیشتر استفاده می‌شود. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، کلمپ‌ها به صورت یک گل میخ چند وجهی بوده و به صورت تک شاخه یا چند شاخه تولید می‌شوند.

 

 

اسپایدر یا کلمپ‌ها در اشکال مختلف متناسب با محل قرارگیری و همینطور با توجه به فواصل نصب سازه‌های باربر، مورد استفاده قرار گرفته و بار را به سازه اصلی انتقال می‌دهند.

 

2. قطعات اتصال 

قطعات اتصال که کانکتور نیز نامیده می‌شوند در مرکز اسپایدر قرار گرفته و باعث اتصال اسپایدر به سازه باربر می‌گردند.

 

 

 

3. روتل

روتل‌ها قطعاتی شامل پیچ، مهره، واشر فلزی و واشر لاستیکی هستند که روی اسپایدر نصب می‌شوند. در اجرای نما، شیشه‌ها بعد از سه مرحله برش، آماده‌سازی و سوراخ‌کاری بر روی روتل‌ها قرار می‌گیرند.

 

 

 

 

نحوه اجرای نمای شیشه ای اسپایدر

برای اجرای نمای اسپایدر ابتدا با توجه به طراحی نما یکی از چهار روشی که در بالا گفتیم را انتخاب می‌کنیم. سپس با توجه به روش انتخاب شده زیرسازی سازه باربر و تکیه‌گاه‌های آن را انجام می‌دهیم. در مرحله بعد خود سازه باربر ساخته و نصب می‌گردد.

در پروژه‌های یک یا دو طبقه، استفاده از لوله استیل به قطر 76 یا 102 میلی‌متر و عرض 1.5 تا 2 متر معمول است.

پس از اینکه سازه باربر نصب شد اتصالات و پایداری آن‌ها باید کنترل شده و سپس کانکتورها روی آن‌ها جوش داده شوند.

 

 

 

 

در مرحله بعد چنگک‌های اسپایدر به وسیله پیچ کانکتور به سازه باربر وصل می‌شود.

سپس شیشه‌ها توسط جرثقیل یا به کمک بالابر در جای خود قرار داده شده و با استفاده از روتل‌ها روی اسپایدرها سوار می‌شوند.

شیشه‌هایی که در این نوع نما استفاده می‌شود می‌توانند تک جداره، دو جداره و لمینت (سکوریت لمینت) به شکل ساده یا طرح‌‌دار باشند.

در نهایت رگلاژ نما انجام شده و درزگیری کار به کمک چسب سیلیکون صورت می‌گیرد.