«آرماتور انتظار» (Reinforcement Dowel) یا اصطلاحا «میلگرد انتظار» (Dowel Bar)، یکی از انواع خاص میلگردها است که به منظور انتقال بار از یک عضو بتنی به عضو مجاور آن مورد استفاده قرار میگیرد. این آرماتور، زمینه را برای ادامه بتنریزی و یا توسعه سازه فراهم میکند. آرماتور انتظار، معمولا از میلگردهای ساده فولادی با عیار 250 ساخته میشود. البته به منظور جلوگیری از خوردگی میلگردها میتوان از روکش اپوکسی یا فولاد ضد زنگ نیز استفاده کرد.
دلیل استفاده از میلگرد انتظار چیست؟
در بسیاری سازههای بتنی، امکان ساخت یکجای عضوها وجود ندارد. دلیل این موضوع میتواند حجم زیاد بتن مورد نیاز یا محدودیتهای اجرایی در بتنریزی باشد. در این موارد، هر عضو به صورت مجزا قالببندی و بتنریزی میشود. بتنریزی یک عضو در چند مرحله، امکان ایجاد درز سرد بین لایههای مختلف و کاهش استحکام سازه را در پی خواهد داشت. به منظور حل این مشکل، لایههای مجاور توسط میلگرد انتظار به یکدیگر متصل میشوند. به کارگیری این میلگردها، انتقال بار بین عضوهای بتنی مجاور و درزهای بین آنها را بهبود میبخشد. به این ترتیب، امکان جابجایی عضوهای مجاور و کاهش بارهای ضربهای ناشی از حرکت مستقل هر عضو کاهش مییابد. علاوه بر این، میلگرد انتظار با بهبود عملکرد درزها، از شکست آنها و ترکخوردگی گوشهها نیز جلوگیری میکند.
کاربرد میلگرد انتظار چیست؟
آرماتور انتظار در اتصال بین عضوهای مختلف بتنی و لایههای مختلف یک عضو مورد استفاده قرار میگیرد. از کاربردهای این نوع آرماتور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتصال ستون به فونداسیون
- اتصال دال به ستون
- اتصال دال به دال
- اتصال ستون به ستون
- اتصال ستون به تیر
- اتصال تیر به تیر
- اتصال راهپله به دال
از بین موارد بالا، میلگرد انتظار اغلب برای اتصال ستون به فونداسیون استفاده میشود. میلگردهای انتظار مورد استفاده در این حالت با عنوان میلگرد ریشه ستون نیز شناخته میشوند. آرماتور انتظار در روسازی و کفسازی نیز کاربرد گستردهای دارد. در بخشهای بعدی، به معرفی برخی از مهمترین کاربردهای این آرماتورها و الزامات اجرایی آنها میپردازیم.