معرفی متریال ساختمانی و چوبی گلولوم

در سال های اخیر معماران سرتاسر جهان، از گلولوم به عنوان یک متریال ساختمانی های تک برای آینده یاد کرده اند و معتقدند که این متریال می بایست مورد توجه قرار گیرد. از آنجا که فولاد و بتن تدریجا به دلیل اثرات زیست محیطی آنها کمتر مورد استقبال قرار می گیرند، معماری با استفاده از متریال چوب، در هر فرم و ابعادی به مبحث جذاب تری برای معماران تبدیل شده است.
براساس گفته های میشل گرین در گفتگوی او در برنامه Ted با عنوان “چرا باید آسمان خراش های چوبی بسازیم؟”، او معتقد است : “ما در زمینه ساخت و ساز در بدایت یک انقلاب نوین هستیم، حداقل من امیدوارم که این چنین باشد، چرا که این اولین روش نوین برای ساخت آسمانخراش است که در طول 100 سال اخیر و یا بیشتر به وجود آمده است . اما چالش اصلی این است که باور جامعه را در مورد این متریال تغییر دهیم و این چالش بسیار بزرگی است. صادقانه باید بگویم که مهندسی در روند تولید و معرفی این متریال به گونه ای ساده ترین بخش محسوب می شود.

 

موزه Yusuhara Wooden Bridge اثر کنگو کوما

 

 

سیستم های گلولوم

 

گلولوم : چوب لمینیت شده چسب خورده، یک چوب مهندسی شده متنوع است که عموما به واسطه زیبایی، استحکام و کیفیت آن شاخص می شود.  این متریال از لایه های متعدد از چوب سازه ای تشکیل شده که با استفاده از چسب های مختلف به یکدیگر متصل شده اند تا یک قطعه چوب حجیم تر و بزرگتر را تشکیل دهند. پیشرفت های تکنیک ساخت در استفاده از این متریال به شدت مقیاس ممکن استفاده از متریال چوب را برای پروژه های معماری تغییر داده اند

گلولوم اغلب به عنوان جایگزین زیست پذیر متریال سازه ای بتن و فولاد محسوب می شود. در مقایسه با بتن و فولاد، گلولوم می تواند سازه های سبک تر از نظر وزنی تولید کرده که اثر کربن کمتری در محیط زیست برجای می گذارند و بعلاوه بسیار مستحکم تر نیز خواهد بود. اجزا سازه ای مختلفی می توانند با استفاده از گلولوم شکل بگیرند مانند تیرهای موازی، تیرهای منحنی، تیرهای شیب دار، تیرهای شمشیری و خرپاها. در تنوع طراحی با استفاده از این متریال محدودیتی وجود ندارد.

 

Cross Laminated Timber: CLT یکی از مشهورترین انواع سازه های چوبی چسب خورده است که بسیاری از توانایی های خوب گلولوم را دارد. پانل های CLT با روی هم چیدن و چسب خوردن لایه های عمودی متوالی چوب شکل می گیرند. سپس این لایه ها در دستگاه های پرس هیدرولیکی یا وکیوم بزرگ، تحت فشار قرار می گیرند تا پانل های پیوسته و یکپارچه ای را تشکیل دهند.

 

دفتر Santo CLT اثر جونیچی کاتو

 

 

دفتر Santo CLT اثر جونیچی کاتو که از CLT هم برای سازه و هم برای طراحی داخلی استفاده کرده است. تعداد لایه های به کار رفته در هر پانل معمولا بین سه تا هفت لایه می باشد، البته که این تعداد می تواند افزایش یابد. در پانل های CLT می توان به راحتی فضای بازشوهای لازم برای درب ها و پنجره ها را به وجود آورد به علاوه اینکه سوراخ کاری های لازم برای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی نیز در این پانل ها به سادگی می تواند صورت گیرد. این عملیات می بایست پیش از حمل قطعات به محل پروژه و در کارخانه انجام شود.

موزه Yusuhara Wooden Bridge اثر کنگو کوما

 

 

 

زیبایی متریال گلولوم

 

پروفیل ها: با استفاده از گلولوم می توانید به هر فرمی از فرم ساده قوس دار گرفته تا پیکربندی های دراماتیک با شعاع های خیلی کوچک طراحی کنید. گلولوم منحنی شکل با خم کردن صفحات لمینیت شده پیش از اینکه این صفحات با چسب به یکدیگر متصل شده، چسب بخوردند و پرداخت شوند، تولید می شود.
ابعاد: یکی از بزرگترین مزیت های گلولوم این است که می تواند در گستره وسیعی از ابعاد و اندازه های مختلف ساخته شود. تیرهای خیلی عریض می توانند با کنار هم قرار دادن لایه هایی با عرض مختلف در کنار هم ساخته شوند و اینکه هر لایه در جهت مخالف قرار گیرد تا هم پوشانی بین لایه ها به وجود آید.
براساس اظهارات بنیاد سازه های چوبی  Structural Timber Association و StructureCraft، تنها محدودیت طول پانل های گلولوم، محدودیت امکانات ساخت و شرایط حمل می باشد. به صورت نظری، پانل های گلولوم می توانند هر دهانه ای را با هر طولی پوشش دهند و تا امروز بام هایی با مساحت های بیش از 100000 مترمربع با استفاده از سازه های گلولومی ساخته شده است.

 

 

 موزه هنری Aspen اثر شیگروبان

درجه بندی چوب: استاندارد ANSI A190.1، که استاندارد APA برای محصولات چوبی می باشد، الزامات مشخصی را برای ساخت و گواهی چوب های لمینت شده چسب خورده سازه ای مقرر کرده است. این استاندارد ها چهار درجه بندی برای محصولات گلولومی از نظر ظاهری تعیین کرده اند: سازه ای، صنعتی، معماری و ممتاز
گلولوم سازه ای و صنعتی عموما در بخش هایی که مخفی خواهند بود، به کار می روند و در قسمت هایی از بنا که در معرض دید عموم قرار می گیرند استفاده نمی شوند. زمانی که گلولوم به عنوان متریالی برای نما و یا مولفه های اکسپوز بنا استفاده می شود، توصیه می شود که از گلولوم معماری استفاده شود. گلولوم ممتاز نیز تنها برای موارد سفارشی در دسترس است و برای فضاهایی به عنوان مثال استفاده می شود که تردد بسیار دارند. گلولوم ممتاز، یک متریال به شدت با کیفیت بوده و سطوح نهایی آن پرداخت کاملا صاف و یکپارچه ای دارد.

 

کارخانه

 

 

سازه اصلی کارخانه BC Passive House Factory اثر hemsworth architecture از تیر و پست گلولومی و دیوارهایی از پانل های چوبی CLT از چوب سخت تشکیل شده است. تمام این متریال ها ساخت کمپانی Structurlam در استان بریتیش کلمبیا در کانادا می باشند.
گونه های چوب: گونه های متعددی از چوب برای تولید گلولوم مناسب می باشند. برخی از متداول ترین این گونه ها شامل SPF (صنوبر، کاج، شاه درخت)، صنوبر داگلاسی، سرو آلاسکایی و سرو Larch می باشد. سخت چوب هایی  که کمتر در این متریال متداولند شامل چوب بلوط و شاه بلوط شیرین می باشند که بعلاوه از این ها نیز استفاده می شود. از وجوه مثبت گلولوم این است که می تواند از قطعات کوچک چوب برای ساخت آن استفاده شود، قطعاتی که در غیر اینصورت به عنوان دور ریز تلقی می شوند.