از مهمترین مزایای واش بتن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دوام بالا: کنترل بالای نسبت آب به سیمان، تراکم و عمل آوری واش بتن، دوام (طول عمر) آن را نسبت به گزینههای مشابه افزایش داده است.
- ظاهر زیبا: تنوع سنگدانههای قابل استفاده با رنگهای متفاوت و همچنین روشهای مختلف نمایان کردن و پرداخت، زیبایی خاصی را برای سطح واش بتن فراهم میکند. همین ویژگی، باعث گسترش کاربرد واش بتن در المانهای تزئینی نیز شده است.
- تنوع زیاد: علاوه بر تنوع رنگها و سنگدانهها، به کارگیری واش بتن، امکان اجرای الگوهای متنوع، پیچیده و جذاب را نیز فراهم میکند.
- مقاومت بالا در برابر لغزش: واش بتن، معمولا مقاومت خوبی در برابر لغزش دارد. ویژگی مذکور، این نوع بتن را به گزینهای خوبی برای ساخت مسیرهای شیبدار و کفهای موجود در نواحی پربارش تبدیل کرده است.
- هزینه پایین: استفاده از واش بتن برای سطحهای بزرگ، هزینه روسازی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
- اجرای راحت و سریع: واش بتن در بسیاری از سازهها به صورت قطعات پیشساخته اجرا میشود. این روش، سرعت و سهولت نصب را به اندازه قابل توجهی افزایش میدهد. به علاوه، استفاده از واش بتن پیشساخته، بر روی کاهش هزینههای نیروی انسانی نیز تاثیرگذار است.
- نیاز به نگهداری پایین: واش بتن، به غیر از درزگیری و تمیزکاریهای دورهای، به تعمیر و نگهداری زیادی نیاز ندارد.
- کاربردهای مختلف: مزیتهای زیاد واش بتن، باعث گسترش کاربرد آن در سازههای مختلف و برای مقاصد متفاوت شده است.
معایب واش بتن چه هستند؟
اصلیترین معایب واش بتن عبارت هستند از:
- نیاز به نیروی کار ماهر: با وجود اجرای راحت و سریع، ساخت واش بتن نیازمند مهارت، دقت و حساسیت بالایی است. به عنوان مثال، در صورت عدم نظارت کافی بر فرآیند ساخت، احتمال نمایان شدن سنگدانههای تیز و آسیب رسیدن به افراد در حین عبور از روی مسیرها افزایش مییابد.
- دشوار بودن نظافت: در برخی از موارد، تمیز کردن سطح واش بتن دشوار است. برای تمیز کردن رسوبات نیز باید از آب استفاده کرد. در صورت استفاده از آب با فشار بالا، ممکن است برخی از سنگدانههای ریز از روی سطح جدا شوند.
- احتمال رشد گیاه: در صورت استفاده از درز، احتمال رشد گیاهان مختلف و تغییر ظاهر واش بتن وجود خواهد داشت.
- حساس بودن المانهای تزئینی: به دلیل ظرافت سازههای تزئینی ساخته شده توسط واش بتن، احتمال آسیب دیدن سریع آنها وجود دارد.