اگر زلزلههای اخیر را به خاطر بیاورید بیشترین بخشی که در زلزله آسیب میبیند و آوار ناشی از آن سبب تلفات جانی و مالی میشود، دیوار است. دیوار کشی یا دیوار چینی ساختمان یکی از مراحل بسیار مهم و حیاتی در تعیین کیفیت سازه است.
دیوار چینی فرآیندی است که با استفاده از آجر، بلوکهای سفالی یا بتنی اقدام به ساخت دیوار کرده و برای این کار از چسب یا ملات استفاده میشود. به دیوارچینی، دیوار کشی نیز گفته میشود.
یکی از مراحل مهم در ساخت سازهها دیوار چینی است چرا که نقش بسیار مهمی در جلوگیری از ریزش آوار هنگام زلزله دارد.
به طور کلی هدف از دیوار چینی جدا کردن قسمتهای مختلف یک سازه و ایجاد فضاهایی با کاربریهای مختلف است.
کیفیت این عملیات به عوامل مختلفی از جمله کیفیت مصالح مصرفی، نحوه انجام کار، کیفیت سیستم سازه بستگی دارد.
در صورتی که دیوار کشی ساختمان به روشی اصول انجام پذیرد، هزینه تعمیر و نگهداری آن بسیار اندک و عمر مفید سازه بیشتر خواهد بود.
در صورت انجام غیر اصولی دیوار کشی خانه، مشکلات فراوانی در آینده از جمله عدم مقاومت کافی در زمین لرزه و آتشسوزی، عبور دادن سروصدا و مشکلاتی در نازک کاری به وجود میآید.
یکی از نکاتی که در اجرای دیوار چینی باید به آن توجه کرد، اتصال دیوارها به سازه است. این اتصالات باید به نحوی اجرا شوند که شرایط زیر را تامین کنند:
- خیز تیر بالا و پایین دیوار تاثیری در عملکرد دیوار نداشته باشد.
- نیرویهای جانبی مانند باد و زلزله اختلالی در عملکرد آن به وجود نیاورد و در دیوار ترک ایجاد نکند.
- جابهجایی نسبی طبقات تاثیری بر روی دیوار نداشته باشد.
لزوم اجرای وال پست در دیوار چینی جدید
در دیوار چینی جدید و طبق پیوست ششم آیین نامه 2800، جهت مهار خارج از صفحه دیوارهایی با طول بیشتر از 4 متر باید از وال پست به عنوان تکیهگاه باید استفاده شود.
اتصال وال پست باید به کف سازه باید به صورت مفصلی باشد، اما اتصال آن در زیر تراز سقف به صورت کشویی باشد تا امکان جابجایی درون صفحه دیوار فراهم شود.
جهت ایجاد امکان حرکت درون صفحه دیوار، اتصال وال پست در زیر تراز سقف باید به صورت کشویی و در راستای داخل صفحه دیوار باشد.
به این نکته توجه کنید که جهت عایقبندی دیوارهای خارجی باید روی سطح والپستها با پشم سنگ ضد رطوبت پوشانیده شود.
در صورتی که ارتفاع دیوار بیش از 3.5 متر شود، در وال پست باید تیرک اجرا شود. تیرک ها اعضای افقی با مقاطع فولادی یا بتنی هستند.
تیرکها باید کاملا روی دیوار بنشیند. به این نکته توجه داشته باشید که بار وزنی دیوار بالایی نباید به تیرک وارد شود.
در دیوارچینی برای مهار لرزهای دیوار میتوان از روش دیگری به نام وال مش نیز استفاده کرد.