بتن شفاف و کاربرد آن

بتن شفاف

بتن شفاف یا انتقال دهنده نور (Translucent concrete) بر اساس مفهوم نانو اپتیک تولید شده است، جایی که فیبرهای نوری به عنوان شکاف‌هایی عمل می‌کنند تا نور را از یک طرف سطح به طرف دیگری منتقل کنند. این فیبرهای نوری به طور یکنواخت در بتن پخش شده‌اند و در دو طرف بلوک بتنی قابل مشاهده هستند. در حالی که الگوها در یک طرف سطح شکل می‌گیرند، می‌توانند به صورت خطوط سایه‌ای در بتن ظاهر شوند.

بتن شفاف

 

این مدل منحصر به فرد از بتن برای اولین بار در سال ۱۹۳۵ توسط یک فرد کانادایی به نام برنارد لانگ که در یک کارخانه شیشه سازی کار میکرد مطرح شد.
این طرح توجه معماران و شرکت های ساختمانی زیادی را به خود جلب کرد و در دهه ۹۰ میلادی بود که معمار و مخترع بیل پرایس که در آن زمان در شرکت OM کار می کرد شروع به انجام آزمایش های استحکام و دوام روی نمونه های مختلف کرد و سرانجام معمار مجارستانی ارن لوسنزی بتن نیمه شفاف را با نام لیتراکن به نام خود ثبت کرد و روانه بازار کرد.
چندین روش برای تولید بتن شفاف وجود دارند. همه این روش‌ها براساس یک بتن دانه ریز در حدود ۹۵ درصد (سیمان و ماسه) و عناصر رسانای نور به اندازه 5 درصد تعریف می‌شوند که در طول فرآیند طرح اختلاط اضافه می‌شوند. همچنین، این نوع بتن را می‌توان با افزودن فیبر نوری یا الیاف شیشه‌ای با قطر بزرگ در مخلوط بتن توسعه داد تا نور بیشتری به فضا منعکس شود.
این جایگزینی در ترکیبات مزیت ها و مشکلات خاص خود را نیز داراست. از مزایای آن علاوه بر زیبایی چشمگیر آن در شب می توان به تاثیر آن در صرفه جویی در استفاده از منبع تولید برق برای تامین نور در پروژه های تجاری مثل مراکز خرید و پارکینگ های شهری اشاره کرد. بتن شفاف به دلیل روش تولید خاص آن قابل استفاده مستقیم در سایت نمی باشد و به صورت پنل های پیش ساخته استفاده می شود.
بتن شفاف
یکی از مهمترین مشکلات این محصول ضعف آن در عایق بندی بود که اخیرا یک شرکت معماری آلمانی به نام ون درف وسترهف این مشکل را با استفاده از طراحی یک هسته عایق ساخته شده از رشته های شیشه ای درمرکز پنل ها حل کرده است. در نتیجه این پنل ها به عنوان عایق حرارتی قوی می توانند جاگزین کاملی برای نما های شیشه ای باشند.
  • هدف استفاده از بتن لیتراکن

بتن لیتراکن عمدتاً بر شفافیت تمرکز دارد و هدف از کاربرد آن به فناوری سبز و زیباشناسی هنری مرتبط است. ساختارهای سبز تمرکز زیادی بر صرفه جویی در انرژی با سیستم‌های حرارتی داخلی دارند. بنابراین، توسعه یک ماده کاربردی جدید برای برآوردن ساختار از نظر ایمنی (تشخیص آسیب یا هشدار آتش سوزی)، حفاظت از محیط زیست و صرفه جویی در انرژی و مدل سازی هنری ضروری است.

استفاده از منبع نور خورشید به جای استفاده از انرژی الکتریکی، هدف اصلی بتن شفاف است. به طوری که بار منابع غیر قابل تجدید را کاهش داده و منجر به صرفه جویی در انرژی می‌شود. الیاف نوری یک عنصر برای انتقال نور هستند، بنابراین استفاده از نور مصنوعی را کاهش می‌دهند. به این صورت، بتن معمولی با بتن شفاف جایگزین می‌شود تا فضا مملوء از نور طبیعی و طراحی هنری شود.

بتن شفاف

 

  • ویژگی های بتن شفاف

  1. می ‌توان دیوار با هر ضخامتی توسط لیتراکن‌ها ساخت.
  2. می‌‌توان نور را تا ۲۰ متر در سراسر بتن بدون اتلاف روشنایی انتقال داد.
  3. نور طبیعی بیشتری می‌‌تواند فضای داخل را روشن کند. این مهم می‌تواند منجر به کاهش مصرف برق شود.
  4. معماران می‌توانند طیف وسیعی از سازه‌‌ها را برای کف‌‌ها، پیاده‌ روها، بلوک‌‌های ساختمانی و دیوارهای باربر طراحی کنند.
  5. این بتن به عنوان یک المان باربر نیز قابل طراحی است (بتن مسلح).
  6. به صورت پیش‌ ساخته تولید می‌شود و قابل سفارش است.
  7. از کیفیت و دقت بالا در تولید همراه است.
  • مزایای بتن شفاف

فواید بتن لیتراکن به شرح زیر هستند:

  1. این بتن موجب صرفه جویی در انرژی می‌شود (به نور کمتری نیاز دارد).
  2. برای اعضای سازه‌ای قابل استفاده است.
  3. به دلیل ویژگی‌های انتقال نور، کاملاً سازگار با محیط زیست است.
  4. سبک‌تر از بتن معمولی است.
  5. ارزش زیبایی شناسی ساختار را دوچندان می‌کند.
  6. در جایی که نور نتواند به درستی وارد آن مکان شود، می‌توان از بتن شفاف استفاده کرد.
  7. هزینه تعمیر و نگهداری ندارد.
  8. در فضای داخل و بیرون ساختمان قابل استفاده است.
  9. ارزش معنوی به فضای داخل می‌دهد.
  10. باعث آرامش ذهنی انسان می‌شود.
  • موارد مصرف بتن شفاف

  1. دیوار
  2. کفپوش
  3. کانتر آشپزخانه
  4. بلوک ها
  5. لامپ های لایتراکیوب

بلوک‌های بتنی شفاف برای کف و روسازی مناسب هستند و در راه پله‌ها نیز استفاده می‌شوند. همچنین، بتن لیتراکن در دیوارهای پارتیشن، درب‌ها، پانل‌ها و سایر قسمت‌های داخلی ساختمان استفاده می‌شود و با روشنایی منطقه در طول روز به زیبایی فضای داخلی می‌افزاید.

علاوه بر روشن کردن مکان‌های تاریک یا مناطق بدون پنجره مانند زیرزمین، از بتن شفاف در پیاده روها و سرعت گیرهای جاده نیز استفاده می‌شود. این کار باعث می‌شود تا پیاده رو‌ها و سرعت گیرها در شب روشن ‌شوند و ایمنی بیشتری را برای عابران پیاده و ترافیک جاده‌ای فراهم کنند.

۱. دیوار

از بتن شفاف می توان هم برای دیوار های خارجی و هم برای دیوار های داخلی استفاده نمود و چنانچه تمهیدات لازم انجام شود حتی می تواند نقش دیوار های باربر را هم داشته باشد.

دیوار لیتراکن

۲. کفپوش

از دیگر استفاده های بتن شفاف استفاده از آن در کفپوش ها می باشد، کفپوش های کار شده از این نوع بتن در طول روز ظاهری همچون کفپوش های از جنس بتن معمولی داشته اما با غروب آفتاب و انعکاس نور ناشی از خورشید درخشش زیبایی از خود نشان می دهند.

کفپوش لیتراکن

3. کانتر آشپزخانه

هماهنگ کردن این قطعات در یک آشپزخانه با کابینت‌های سبک سنتی نیز امکان پذیر است. بتن با رنگ خاکستری سرد دارای تکسچر ناهمواری می باشد به همین علت برای کامل کردن یراق آلات برنزی کابینت که از چوب گران قیمت با رنگ گرم همانند گردو یا بلوط ساخته شده‌اند بهترین انتخاب محسوب می‌شود.
بتن به علت سادگی، در صورت استفاده در دکوراسیون داخلی منجر به ایجاد یک سطح صیقلی با لبه‌های زیبا خواهد شد که حس معمارانه و در عین حال بدون اغراقی را به فضا خواهد بخشید. این شیوه برای کانتر اپن آشپزخانه و یا جزیره قابل اجرا می‌باشد و می‌توان با این روش میان بتن و سایر متریال‌ها همچون گرانیت و کوارتز تضاد ایجاد کرد.

میز بتن شفاف

۴. بلوک ها

از بتن شفاف می توان برای تولید بلوک نیز استفاده کرد.

بلوک لیتراکن

۵. لامپ های لایتراکیوب

کاربرد بتن شفاف در تولید این نوع لامپ ها بدین صورت است که بلوک های ساخته شده از بتن شفاف بصورت مکعبی روی هم قرار داده می شود و سپس یک منبع نور در وسط مکعب داده می شود و بتن شفاف نور را عبور می دهد و موجب روشنایی می شود.

لامپ لیتراکیوب

 

  • نقاط ضعف بتن شفاف( لیتراکن )

  1. این محصول دارای قیمت بالایی است.
  2. قالب گیری بتن شفاف نیازمند نیروهای مجرب و متخصص می باشد.
  3. برخی از انواع این محصول مقاومت کافی در جهت کاربری سازه ای را ندارد