همانطور که میدانید سرامیکها و کاشیها از متریالهای بسیار پر طرفدار و محبوب برای کف یک فضا هستند.
یکی از موارد مهم برای داشتن فضای زیباتر، با مقاومت بیشتر و رسیدن به نتیجه مطلوب در اجرای کاشی و سرامیک، استفاده از متریال مرغوب است چرا که کاشیهای درجه 2 و 3 در موارد زیادی دچار لب پریدگی یا اعوجاج هستند و در انتها، نمای نامناسب و غیر هم ترازی را ایجاد میکنند.
برای تشخیص سرامیک و کاشی مرغوب کافی است که سطح دو کاشی را از قسمت لعاب دارشان روی یکدیگر قرار دهید و مقدار فضای خالی بین آن دو را مشاهده کنید.
دقت داشته باشید هر چقدر که فضای خالی بین این دو بیشتر باشد، موج و تاب کاشیها بیشتر و در نهایت کاشی کیفیت پایینتری دارد.
در ادامه با مراحل اجرایی نصب کاشی و سرامیک کف آشنا میشویم.
مواد لازم برای سرامیک کاری کف
در اولین مرحله قبل از اجرا و نصب هر گونه کاشی و سرامیک، باید وسایل زیر را آماده کنید.
- تهیه مقدار کافی و لازم از کاشی یا سرامیک (برای به دست آوردن مقدار مورد نیاز با در نظر گرفتن پرت فضای موجود باید ده درصد اضافه بر مساحت فضا را اندازه گیری کرد.)
- سنگ فرز، الماس یا کاتر کاشی
- ملات یا چسب
- ماله شیار دار
- چکش پلاستیکی
- اسپیسر یا هم تراز
- دوغاب (دوغاب از ترکیب پودر سیمان سفید و پودر سنگ به نسبت 1 به 2 همراه با آب به دست میآید.)
- سطل آب و دستمال نرم یا اسفنج
کاشی کاری کف
زیرسازی
بدیهی است که هرچه زیرسازی دیوار یا کف بهتر باشد، نصب کاشی دیوار و سرامیک کف راحتتر خواهد بود و میزان دوغاب خور یا چسب مصرفی بهینهتر خواهد بود. همیشه ابتدا کاشی دیوار اجرا شده و سپس سرامیک کف اجرا میشود. به طور کلی اجرای کاشی و سرامیک بعد از عایق کاری انجام میگردد.
با توجه به این که اجرای سرامیک کف بعد از کاشی کاری دیوار است باید زیرسازی مناسبی به اندازه ضخامت کف سازی حدود 3 تا 5 سانتی متر زیر کاشی در نظر گرفت. این زیرسازی میتواند به کمک ماسه کوبیده شده یا ملات ماسه سیمان انجام شود.
همچنین دقت کنید که هیچ سنگ و کلوخی زیر کاشی یا سرامیک قرار نگرفته باشد که در آینده موجب لق شدن یا فیکس نبودن آنها گردد.
چسباندن سرامیک کف
برای اجرای سرامیک کف از ملات ماسه سیمان استفاده شده و کمتر از چسب برای کف سازی با سرامیک استفاده میشود.
ملاتی از ماسه و سیمان (به نسبت 1 به 5) تهیه میکنیم. این ملات یک واحد حجمی سیمان و پنج واحد حجمی ماسه دارد. برای درست کردن یک متر مکعب از این ملات به 225 کیلو گرم سیمان نیاز داریم.
ملات آماده شده را با استفاده از ماله شیار دار یا کمچه روی سطحی که میخواهیم کاشی کاری کنیم میکشیم. دقت کنید این کار حداکثر 20 الی 30 دقیقه بعد از ساخت ملات انجام شده، تا زمان گیرش سیمان تمام نشود.
همچنین نکته قابل توجه در اجرای روش ملاتی این است که اگر از سرامیک و کاشی با رنگ روشن استفاده میکنید بهتر است بعد از اجرای یک لایه ملات، دو سانت زیر سرامیک، از ملات نرمه که از ترکیب پودر سنگ، سیمان سفید و آب تشکیل میشود استفاده کنید، تا رنگ کاشی تغییر نکند.
دقت داشته باشید که برای برش کاشی یا سرامیک در کنجها و محل لوله تاسیسات به راحتی میتوانید پس از اندازه زدن، از سنگ فرز یا الماس استفاده کنید.
همچنین برای برش دایره شکل در محل لولهها میتوان از گردبر استفاده کرد.
فوت کوزهگریای که در این مرحله میتوانیم به آن اشاره کنیم این است که برای جلوگیری از ترک و خرد شدن کاشی در اطراف محلی که قرار است برش بخورد (چه با فرز چه با گردبر) بهتر است از چسب کاغذی استفاده کنیم تا کاشی آسیب نبیند.
بعد از فیکس کردن سرامیک کف در جای درست با پتک پلاستیکی روی تمام نقاط آن ضربه میزنیم تا کاملا سرامیک به کف بچسبد و حبابهای هوا از زیرش خارج شود.
بهتر است برای داشتن فاصله یکسان بین کاشیها و داشتن بندهایی صاف و یک اندازه، از اسپیسر (کلیپس و گوه) یا همتراز استفاده کنید و بعد از سفت شدن چسب یا ملات، آنها را جدا کنید.
کاشی کاری کف
بند کشی
بعد از سفت شدن چسب یا ملات و جدا کردن اسپیسرها، از پودر بندکشی یا دوغابی متشکل از سیمان سفید و پودر سنگ به نسبت 1 به 2 استفاده کرده و روی کل سطح کاشیها با استفاده از یک کاردک پلاستیکی میکشیم تا هیچ فضایی خالی باقی نمانده و بندهای بین آن کاملا پر شود.
بعد از خشک شدن دوغاب، روی سطح کاشی را با استفاده از دستمال یا اسفنج نم دار میکشیم تا دوغاب کشیده شده روی سطح آن پاک شود و باعث تغییر رنگ کاشی نگردد.