کاربرد شن چیست؟

شن

سنگدانه‌های درشت از مصالح پرکاربردی هستند که برای ساخت بتن، فونداسیون (بسترسازی)، راه‌سازی (زیر سازی و روسازی)، محوطه‌سازی، زهکشی، پرکنندگی، پوشش بام، تصفیه آب، پرداخت و آماده‌سازی سطوح مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربرد شن در ساخت بتن چیست؟

بتن، ماده‌ای است که از ترکیب سیمان، آب و سنگدانه تشکیل می‌شود. سنگدانه‌های مورد استفاده در ترکیب بتن معمولا دارای توزیع دانه‌بندی مخصوصی هستند. البته این توزیع برای انواع بتن از جمله بتن معمولی، بتن سبک (فوم بتن، بتن اتوکلاو)، بتن غلتکی، واش بتن و غیره تغییر می‌کند.

به عنوان مثال، بتن معمولی از حدود 40 درصد سنگدانه درشت تشکیل می‌شود. میزان سنگدانه درشت مورد استفاده در واش بتن، مقداری بیشتر از بتن معمولی است. این مقادیر، نسبت و اهمیت بالای شن در ترکیب بتن را نمایش می‌دهند.

 

بتن ریزی و مشخص بودن سنگدانه‌های درشت در مخلوط بتن
                                                           بتن ریزی و مشخص بودن سنگدانه‌های درشت در مخلوط بتن
تاثیر شن بر روی بتن چیست؟

سنگدانه‌های درشت و به طور کلی سنگدانه‌ها، درصد زیادی از ترکیب بتن را به خود اختصاص می‌دهند. از این‌رو، عملکرد بتن به میزان زیادی تحت تاثیر خواص این مواد قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، رنگ، تخلخل، اسلامپ، چگالی و ضریب انبساط حرارتی بتن، به سنگدانه‌های موجود در آن بستگی دارد. علاوه بر این، مقاومت شن (مخصوصا سنگدانه‌هایی با منشا گرانیتی یا سیلیسی)، بخش زیادی از مقاومت فشاری بتن را تعیین می‌کند. در نتیجه، انتخاب شن مناسب و متناسب با کاربری مورد نظر، باعث بهبود عملکرد سازه بتنی و دستیابی به نتایج رضایت‌بخش می‌شود.

بهترین شن برای بتن کدام است؟

ویژگی‌های فیزیکی و توزیع دانه‌بندی سنگدانه‌های بزرگ، تاثیر قابل توجهی بر عملکرد بتن دارند. این سنگدانه‌ها، حجم زیادی از مخلوط سیمانی را به خود اختصاص می‌دهند. بهترین شن‌های قابل استفاده برای بتن دارای ویژگی‌های زیر هستند:

  • بافت زبر و غیر شیشه‌ای به منظور ایجاد پیوند مناسب با خمیر سیمانی
  • شکل گرد (بتن‌های معمولی)، نیمه گرد و تیز (بتن‌های مقاوم)
  • ابعاد ریز تا متوسط (بین 4.75 تا 18 میلی‌متر) و حداکثر ابعاد 40 میلی‌متر
  • دانه‌بندی خوب برای اطمینان از تراکم کافی، افزایش چگالی و تخلخل پایین
  • ترکیب شن‌های 20 و 10 میلی‌متر با نسبت 70 به 30 یا 60 به 40 برای دستیابی به تراکم مناسب
  • عدم جذب آب بیش از 10 درصد وزنی پس از 24 ساعت غوطه وری