پرسلان

پرسلان از متریال هایی است که ویژگی های خوبی از خود به نمایش گذاشته و تاریخ پیدایش آن به حدود سالهای 600 میلادی و کشور چین باز می گردد. به همین دلیل است که گاهی به آنها چینی یا چینی آلات گفته می شود. تا زمانی که هنوز چینی استخوانی در انگلستان در قرن هجدهم اختراع نشده بود، این متریال به عنوان یک سرامیک سفید، نیمه شفاف و سخت، هیچ رقیبی نداشت. پرسلان تنها برای ظروف غذاخوری ظریف کاربرد نداشته و ویژگی های متعدد آن از جمله سختی و عایق خوب الکتریسته بودن، آن را برای کاربردهای صنعتی تر نیز مناسب کرده است. پرسلان به عنوان عایق الکتریکی برای عایق کابل های برق و لایتینگ ها نیز استفاده می شود. استفاده پرسلان در صنعت برق همگام با کشف الکتریسیته پیش رفته است.

 

پرسلان

 

 

واژه پرسلان گستره وسیعی از محصولات سرامیکی را شامل می شود که در دماهای بالا پخته شده اند تا به کیفیتی مانند شیشه ازجمله نیمه شفافیت و تخلخل پایین برسند. از میان معروف ترین فرآورده های پرسلانی می توان به چینی های دکوراتیو، پوشش دندان و عایق های الکتریکی اشاره کرد. معمولا پرسلان های سفید و یا سفید-خاکستری در دو نوع لعابدار و بی لعاب با بیسکوئیتی که در دمای بالا پخته می شود، عرضه می شوند. اگرچه معمولا لفظ چینی و پرسلان را به جای هم به کار می برند اما این دو مشابه هم نیستند. این دو فرآورده از جهت شیشه ای بودن و لعاب دار و بی لعاب بودن به هم تشابه دارند. با این حال چینی، که پرسلان نازکتر نیز نامیده می شود، نرم تر است. چینی را می توان با یک سوهان برید اما پرسلان را نمی توان. تفاوت این دو در دماهای بالای متفاوتی است که هریک پخته می شوند. پرسلان در 2650 درجه فارنهایت (1454 درجه سلسیوس) در مقایسه با چینی در 2200 درجه فارنهایت (1204 درجه سلسیوس). پرسلان به دلیل سختی بیشتر مصارف صنعتی و پزشکی دارد درحالیکه چینی محدود به استفاده در آثار هنری است. با این حال پرسلان همیشه نیمه شفاف بوده ولی چینی کمی کدر است.

 

 

پرسلان

 

 

 

پرسلان از کشور چین و از دوره تانگ (618-907 بعد از میلاد) نشات گرفته است. با این حال پرسلان با کیفیت، که قابل مقایسه با پرسلان امروزی باشد تا زمان دودمان یوآن (1279-1368 بعد از میلاد) ساخته نشد. پرسلان های اولیه چینی از کائولین و پگماتیت، نوع خشن تری از گرانیت، ساخته می شدند. پرسلان برای اروپاییان تا زمان واردات ظروف چینی در سده های میانه ناشناخته بود. اروپایی ها تلاش کردند که پرسلان های چینی را کپی کنند اما نمی توانستند ترکیب شیمیایی آن را آنالیز کنند و تنها می توانستند ظاهر آن را بازسازی کنند. آنها ابتدا شیشه را با اکسید قلع مخلوط کردندکه آن را کدر کند و بعدتر پیشه وران اروپایی ترکیب خاک رس با شیشه نیم شفاف را امتحان کردند. این جایگزین های پرسلان، به نام پرسلان های مصنوعی شهرت پیدا کردند. اما به دلیل هزینه بالای تولید و خاصیت نرم تر بودن آنها نسبت به پرسلان واقعی، ساخت پرسلان واقعی ادامه پیدا کرد. در 1707 دو فرد آلمانی ترکیب جدیدی از فلدسپات و خاک رس را به عنوان جایگزین کشف کردند.

 

 

پرسلان

 

 

 

برای بسیاری از ما واژه پرسلان و سرامیک جایگزین هم استفاده می شود. سرامیک و پرسلان ترکیبات متفاوتی دارند و به همین دلیل نصب آنها نیز تفاوت هایی دارد اما این تفاوت ها بسیار اندک است و تنها تفاوت اصلی آنها این است که پرسلان جذب آب کم تری دارد. پرسلان و کاشی سرامیکی هر دو اعضا گروه بزرگتری در صنایع کاشی به نام سرامیک هستند. تفاوت بین سرامیک و پرسلان را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

 

 

1. پرسلان نرخ جذب آب پایین تری دارد.

 

پرسلان

 

میزان جذب آب کاشی پرسلانی براساس استانداردASTM C373،  0.5% است. ابتدا کاشی پخته شده را وزن می کنند. سپس کاشی برای 5 ساعت پخته شده و دوباره در آب به مدت 24 ساعت قرار می گیرد. دوباره کاشی وزن می شود و اگر کاشی کمتر از نیم درصد وزن خود، آب از سطح جذب کرده باشد، پرسلان شناخته می شود. کاشی پرسلان معمولا محصول فرآیند اکستروژن است. ناخالصی کمتر نسبت به سرامیک دارد، رکتی فای شده یا اصطلاحا گونیا شده است و معمولا از کائولین بیشتری نسبت به سرامیک برخوردار است. این محصول از کوارتز، خاک رس و فلدسپات ساخته شده که در دمایی بین 1200 تا 1400 درجه سلسیوس حرارت داده شده اند. اما از آنجا که این مشخصات برای بسیاری از سرامیک ها یکسان است باز هم تفاوت پرسلان با کاشی سرامیکی آن است که 0.5% یا کمتر جذب آب دارد.

 

 

2. پرسلان دارای گواهی مشخص بود و در این صورت محصولی را می توان “پرسلان” نامید.

 

پرسلان

 

به دلیل گستردگی و تعدد شرکت های فعال در زمینه کاشی و سرامیک که گاها کالای نامرغوب نیز تولید می کنند، آژانس تایید کاشی پرسلان (The Porcelain Tile Certification Agency- PTCA) کاشی های پرسلانی را موردتایید قرار داده و گواهی می کند. بنابراین با توجه به مقررات PTCA تنها برای یک کاشی، ضدآب بودن کافی نبوده و تولیدکننده محصولات پرسلانی باید گواهی استانداردهای ASTM C373 در مورد جذب آب را با ارسال 5 نمونه از محصول برای آزمایش، پرداخت هزینه و ثبت توافقنامه مشارکت، کسب کند و هر سه سال یک بار این گواهی را تجدید کند. پس از تایید محصول، شرکت تولیدکننده پرسلان از عنوان “کاشی پرسلان تایید شده” در برند خود می تواند استفاده کند.

 

 

3. فضای داخل یا خارج: از سرامیک در فضای خارج استفاده نمی شود.

 

پرسلان

 

استفاده از سرامیک یا پرسلان در فضای خارجی توصیه نمی شود. سرامیک معمولا دوام کافی برای استفاده در فضای خارجی ندارد چرا که آب زیادی به خود جذب می کند. اگر در مناطقی زندگی می کنید که یخبندان اتفاق می افتد، با اولین یخبندان شبانه کاشی های شما ترک می خورند. استفاده از سنگ در این موارد انتخاب بهتری است. از پرسلان هایی که منحصرا برای مصرف در فضای خارجی طراحی شده اند می توان در فضای خارجی استفاده کرد.

 

 

4. چگالی: پرسلان چگال تر از سرامیک است.

 

پرسلان

 

خاک رس پرسلان ازخاک رس سرامیک چگال تر بوده و درنتیجه تخلخل کمتری دارد. بنابراین کاشی پرسلان سخت تر از کاشی سرامیک بوده و در برابر جذب آب مقاوم تر است.

 

 

5. دوام: پرسلان دوام بیشتری از سرامیک دارد.

 

پرسلان

 

نه تنها دوام کاشی پرسلانی بیشتر از کاشی سرامیکی است بلکه به دلیل سختی بیشتر آن برای فضاهایی که مصرف بیشتر دارند، استفاده از پرسلان توصیه می شود. روی یک قطعه سرامیک یک خراش و پریدگی ایجاد کنید و به لایه زیر لعاب آن نگاه کنید. لایه زیر لعاب رنگ متفاوتی دارد. اما اگر روی یک پرسلان یک خراش ایجاد کنید رنگ متفاوتی نخواهید دید و تقریبا خراش ایجاد شده قابل دیدن نیست.

 

 

6. راحتی در برش: سرامیک راحت تر از پرسلان برش می خورد.

 

پرسلان

 

چگال تر بودن پرسلان نسبت به سرامیک هم جنبه مثبت دارد و هم جنبه منفی. اگرچه سرامیک کمتر فشرده است اما برای اینکه به خصوص برای مصارف خانگی توسط غیرمتخصصان با دست برش بخورد، راحت تر است. پرسلان خشک تر است و برای برش نیاز به تخصص بیشتری دارد.

 

 

7. قیمت: کدامیک ارزان تر است؟

 

پرسلان

 

اگر تمام ویژگی های یک سرامیک و یک پرسلان یکسان باشد، کاشی سرامیکی قیمت کمتری نسبت به پرسلان دارد.

 

8. شاخص ساییدگی PEI

 

پرسلان

 

شاخص ساییدگی PEI (Porcelain Enamel Institute) برای تایل های پرسلانی حدود 5 است (یعنی قابل استفاده برای فضاهای مسکونی و تجاری با تردد زیاد). و این شاخص برای تایل های سرامیکی می تواند بین 0 (غیرقابل استفاده به عنوان پوشش کف) تا 5 بسته به شرایط کاشی مربوطه، باشد.