قالب بندی ستون بتنی

قالب بندی ستون بتنی

قالب بندی ستون بتنی چگونه انجام می‌شود؟

به سرهم کردن و آماده‌سازی قالب برای شروع عملیات بتن‌ریزی، قالب‌بندی می‌گویند. روش‌ها و تجهیزات مختلفی برای قالب‌بندی ستون وجود دارد. به دلیل انعطاف‌پذیری بالای قالب‌های چوبی، این تجهیزات به طور گسترده در ساخت ستون‌های بتنی با شکل‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته، به نظر می‌رسد با گذشت زمان، قالب‌های چوبی جای خود را به قالب‌های مدولار یا صنعتی بدهند؛ چراکه قالب‌های مدولار نسبت به قالب‌های چوبی از سرعت نصب بالاتر و هزینه‌های عملیاتی پایین‌تری بهره می‌برند.

قالب مدولار برای اجرای ستون بتنی
                                                                 نمونه‌ای از قالب‌بندی ستون بتنی Y شکل قوسی توسط تجهیزات مدولار

 

در اغلب موارد، ستون‌های بتن مسلح به دلیل ضریب لاغری و حجم بتن‌ریزی نسبتا بالا در معرض بارهای جانبی قرار می‌گیرند. از این‌رو، قالب مورد استفاده برای اجرای این عضوها باید دارای اتصالات محکم، تکیه‌گاه‌های مقاوم، استحکام بالا و انعطاف‌پذیری مناسب باشد.

باز کردن قالب ستون بتنی چه زمانی انجام می‌گیرد؟

قالب ستون زمانی باز می‌شود که بتن به اندازه کافی سخت شده و توانایی تحمل وزن خود (به همراه بارهای زنده) را داشته باشد. به طور کلی، باز کردن قالب ستون با توجه نوع بتن، دمای محیط و شرایط عمل آوری، معمولا بین یک تا سه روز پس از بتن‌ریزی انجام می‌گیرد. با این وجود، نباید نگهدارنده‌ها را تا حداقل هفت روز پس از بتن‌ریزی باز کرد.

 

در نهایت، انتخاب زمان مناسب باز کردن قالب ستون بتنی به نظر کارشناسان بستگی دارد. از آنجایی که وجود قالب می‌تواند به عمل‌آوری ستون کمک کند، باز کردن آن پس از 6 تا 14 روز (حداقل زمان عمل‌آوری پیشنهادی در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان) گزینه مناسبی است.

پرداخت نهایی ستون بتنی چگونه انجام می‌شود؟

پردخت نهایی سطح ستون، پس از باز کردن قالب و گیرش نهایی انجام می‌شود. این مرحله، به دو روش خشک (از بین بردن اثرات قالب بر روی بتن) و مرطوب (ایجاد سطح صیقلی برای بتن) صورت می‌گیرد. پرداخت ستون بتنی، باعث افزایش مقاومت در برابر سایش و کاهش نفوذپذیری می‌شود.