دیگر روش های ترمیم انواع ترک در بتن چه هستند ؟

ترمیم بتن

در بخش‌های قبلی، برخی از متداول‌ترین روش‌های ترمیم انواع ترک فعال و غیر فعال در بتن را مورد بررسی قرار دادیم. روش‌های ترمیم ترک، بسیار متنوع هستند. در این بخش، برخی دیگر از این روش‌ها را معرفی می‌کنیم.

تزریق پلی اتیلن برای ترمیم ترک در بتن چیست ؟

«تزریق پلی‌اتیلن» (Polyurethane Injection)، یکی از روش‌های غیر متداول ترمیم نسبت به دیگر روش‌ها است. اگرچه، در صورت حضور آب، این روش از تاثیر و کارایی بیشتری برخوردار خواهد بود. اجرای تزریق پلی‌اتیلن، به روش تزریق اپوکسی شباهت دارد. از این‌رو، مزایا و محدودیت‌های این روش را نسبت به تزریق اپوکسی بررسی می‌کنیم:

  • سازگاری بهتر در شرایط نشت
  • کارایی پایین برای ترمیم ترک‌های سازه‌ای
  • مناسب برای پر کردن حفره‌ها به دلیل انبساط حجم 2 تا 40 برابری
  • کارایی خوب برای آب‌بندی ترک‌های سازه‌های نگهدارنده آب
  • سرعت گیرش بالا و کاهش ترک‌های ناشی از جابجایی
  • فراهم کردن امکان جابجایی سازه‌ای ترک به میزان بسیار کم
  • نیاز به فشار تزریق بالا برای ترمیم ترک‌های ریز

پر کردن ثقلی برای ترمیم ترک در بتن چیست ؟

پر کردن ثقلی، یکی دیگر از روش‌های ترمیم بتن است که شباهت‌هایی به تزریق دوغاب اپوکسی دارد. با این وجود، اصول این دو روش متفاوت هستند. پر کردن ثقلی، به منظور ترمیم ترک‌های مختلف ریز تا درشت مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای ترمیم ترک‌های حدود 0/03 میلی‌متر توسط این روش، از دوغاب اپوکسی با ویسکوزیته پایین استفاده می‌شود. دوغاب معمولی نمی‌تواند به درون ترک‌های ریز نفوذ کند و امکان پر شدن ناقص ترک و تاثیر منفی بر روی عملکرد سازه‌ای بتن را افزایش می‌دهد.

 

نمای نزدیک از ترک‌های پر شده توسط مواد با ویسکوزیته پایین
                                                                                نمای نزدیک از ترک‌های پر شده توسط مواد با ویسکوزیته پایین

 

به دلیل عدم فشار (برخلاف روش‌های تزریقی)، اجرای روش و کارایی آن در ترک‌های سازه‌ای یا ترک‌های سازه‌های آبی باید به خوبی نظارت شود. در صورت وجود عدم قطعیت نسبت به کارایی ترمیم ترک به روش پر کردن ثقلی، استفاده از روش‌های دیگری نظیر تزریق اپوکسی، گزینه مناسب‌تری خواهد بود.

ترمیم خود به خودی بتن چیست ؟

«ترمیم خود به خودی» (Autogenous Healing)، یکی از روش‌های ترم ترک‌های بتن بدون دخالت انسان است. در این روش، بلورهای کربنات کلسیم در بتن تشکیل می‌شوند. یون Ca+2 بر روی سطح ترک، با آب واکنش می‌دهد. سپس، با سرعت بالا درون ترک‌ها حرکت می‌کند. بر اساس استاندارد بریتانیا، اگر عرض ترک کمتر از 0/2 میلی‌متر باشد، ترک به صورت خود به خودی ترمیم می‌شود.

 

ترمیم خود به خودی انواع ترک در بتن

 

کارایی روش ترمیم خود به خودی بتن، به فشار آب بستگی دارد. در طرف مقابل، نوع سیمان و آب، هیچ تاثیری بر روی تشکیل کربنات کلسیم ندارد. دمای بالای بتن، سرعت تشکیل کربنات کلسیم را افزایش می‌دهد.

روش های غیر مستقیم ترمیم ترک در بتن چه هستند ؟

تا به اینجای مقاله، روش‌های مستقیم ترمیم انواع ترک در بتن را معرفی کردیم. البته از میان این روش‌ها، افزودن میلگردهای تقویتی به عنوان یک روش غیر مستقیم ترمیم ترک در نظر گرفته می‌شود. این روش، به جای تمرکز بر روی پر کردن ترک، بر روی حفظ یکپارچگی سازه، بهبود و جلوگیری از کاهش مقاومت آن تمرکز می‌کند. به عبارت دیگر، هدف از روش‌های غیر مستقیم ترمیم انواع ترک در بتن، از بین بردن اثرات مخرب این عیب و نقص‌ها بر روی ظرفیت باربری عضوهای بتنی است. برخی از این روش‌ها عبارت هستند از:

  • افزودن میلگرد
  • پیش‌تنیدگی
  • FRFP
  • اجرای تیرهای فولادی نگهدارنده
  • نصب نگهدارنده‌های بیشتر