ترک در بتن
«ترک» (Crack)، جدا شدن بخشهای مختلف بتن به دو یا چند قسمت بر اثر شکستگی یا شکاف است. ترکها، بر روی ظاهر بتن تاثیر میگذارند. در شرایط بحرانیتر، این ناپیوستگیها، رفتار سازه در برابر بارهای وارده را نیز تحت تاثیر قرار میدهند. ترکها، امکان تشخیص گسترش آسیب به بتن را فراهم میکنند. البته در برخی از موارد، این ناپیوستگیها بیانگر وجود مشکلات جدیتر هستند.
ترکخوردگی بتن، به عوامل مختلفی نظیر پارامترهای طراحی و یا اجرایی بستگی دارد. جمعشدگی پلاستیک، نشست، جمعشدگی ناشی از خشک شدن، تنشهای حرارتی، واکنش شیمیایی، خوردگی میلگردها بر اثر هوازدگی، اجرای ضعیف فعالیتهای اجرایی، اضافهبارهای عملیات ساخت و ساز، خطای طراحی/دیتیلینگ و اعمال بارهای بیش از حد، از جمله دلایل رخ دادن انواع ترک در بتن هستند.
انواع ترک در بتن چه هستند ؟
معیارهای مختلفی برای تقسیمبندی انواع ترک در بتن وجود دارد. از انواع ترک
انواع ترک در بتن از نظر تاثیر بر روی عملکرد سازه
به طور کلی، انواع ترک ها در بتن ها به دو دسته سازهای و غیرهسازهای تقسیم میشوند. انواع ترک در بتن بر اساس معیارهای مختلف عبارت هستند از:
- انواع ترک در بتن بر اساس تاثیر بر روی رفتار سازه
- ترک غیر سازهای، ترک سازهای
- انواع ترک در بتن بر اساس گسترش
- ترک غیر فعال بتن، ترک فعال بتن
- انواع ترک در بتن بر اساس منشا ایجاد
- ترک جمعشدگی ناشی از خشک شدن، ترک ناشی از تنشهای حرارتی، ترک ناشی از واکنشهای شیمیایی، ترک ناشی از نشست، ترک ناشی از بارگذاری بیش از اندازه و غیره
- انواع ترک در بتن بر اساس شکل و جهتگیری
- ترک مستقیم، ترک دندانهدار، ترک پلهای، ترک تصادفی، ترک افقی، ترک عمودی، ترک مورب
- انواع ترک در بتن بر اساس عضو
- ترک خمشی، ترک برشی، ترک پیچشی
- انواع ترک در بتن بر اساس میزان بازشدگی
- ترک با بازشدگی کم، ترک با بازشدگی متوسط، ترک با بازشدگی زیاد
در بخشهای بعدی، هر یک از انواع ترک در بتن را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پیش از آن، به معرفی عوامل موثر بر ایجاد ترکها میپردازیم.