بتنریزی، یکی از مراحل حساس در اجرای ستون بتنی است. در این مرحله، پس از اتمام قالببندی، مخلوط بتن با استفاده از تجهیزاتی نظیر پمپ بتن، ترمی یا چرخ دستی به درون قالب ریخته میشود. در صورت زیاد بودن ارتفاع ستون (نوع بلند)، بتنریزی به صورت مرحلهای انجام میگیرد.
در هنگام ریختن بتن در قالب ستون، توجه به نکات زیر ضروری است:
- رعایت فاصله زمانی بین بتنریزی لایههای مختلف (حداکثر 30 دقیقه در دمای معمولی و 20 دقیقه در هوای گرم)
- توقف بتنریزی با رسیدن به سطح پایینی دال و ادامه عملیات همزمان با بتنریزی دال و تیر
- تراکم مناسب هر لایه توسط ویبراتور
- رعایت ارتفاع سقوط آزاد (حداکثر 1.2 متر)
- بررسی عدم وجود آب در گوشهها و انتهای ستون
ابتن ریزی دستی ستون بتنی چگونه انجام میشود؟
در صورتی که ارتفاع ستون و حجم بتن مورد نیاز برای ساخت آن کم باشد، استفاده از تجهیزات ماشینی ضرورتی نخواهد داشت. در این حالت، استفاده از تجهیزات دستی مانند چرخ دستی (فرغون) برای اجرای ستون بتنی گزینه مناسبتری خواهد بود. تصویر زیر نمونهای از بتنریزی دستی ستون را نمایش میدهد.
فرآیند بتنریزی ستون، علاوه بر جانمایی بتن در قالب، شامل مراحل دیگری نظیر پرداخت اولیه و عمل آوری نیز میشود. در پرداخت اولیه، تراز کردن سطح بالایی ستون توسط ماله و دیگر تجهیزات پرداخت، امکان اجرای مناسب دیگر عضوهای بتنی بر روی ستون را فراهم میکند.
عمل آوری ستون بتنی چگونه انجام میشود؟
عملآوری، فرآیندی برای کنترل رطوبت و دمای بتن ریخته شده جهت رسیدن به خواص مکانیکی مد نظر است. روشهای مختلفی برای عملآوری ستون بتنی وجود دارند. این روشها به دو گروه اصلی روشهای آبرسانی و عایقی تقسیم میشوند.
-
روش آبرسانی
در این روش، یک سطح آبی به صورت مستقیم (آبپاشی) یا غیر مستقیم (پوشش مخصوص) بر روی بتن ایجاد میشود.
-
روش عایقی
در این روش، پوششها یا مواد عایق، از تبخیر آب در حین عملآوری جلوگیری میکنند.
انتخاب روش و زمان مناسب برای عمل آوری ستون بتنی به نوع بتن، نسبت آب به سیمان، افزودنیهای مورد استفاده و شرایط محیطی بستگی دارد.