کاربرد شن در زهکشی سازهها چیست؟
همان طور در بخشهای قبلی نیز اشاره کردیم، توده ذرات شن از تخلخل و نفوذپذیری بالایی برخوردار است. این ویژگی در برخی از موارد به عنوان یک عیب در نظر گرفته میشود. با این وجود، در صورت نیاز به زهکشی و هدایت جریان آب در یک مسیر مشخص، نفوذپذیری شن به عنوان یک مزیت در نظر گرفته خواهد شد. این ویژگی، به طور گسترده برای زهکشی اطراف ساختمانها، سیستمهای فاصلاب و دیوار حائل مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد شن به عنوان پرکننده چیست؟
سنگدانههای درشت، به عنوان اقتصادیترین و متدوالترین گزینه برای پر کردن فضاهای خالی مورد استفاده قرار میگیرد. به منظور پر کردن پشت دیوارهای حائل، معمولا از شنهایی با ابعاد 6 تا 38 میلیمتر استفاده میشود. هنگام استخراج معادن زیرزمینی نیز، در صورت ضعیف بودن سنگ بستر و احتمال نشست سطح زمین، باطلههای خرد شده، به عنوان مواد پر کننده مورد استفاده قرار میگیرند. کاربرد شن در تونلها و دیگر فضاهای زیرزمینی بلااستفاده نیز به همین صورت است.
علاوه بر پر کردن فضاهای خالی، سنگدانههای درشت و سبک در ترکیب تبنهای سبکدانه مورد استفاده قرار میگیرند. در اینجا، هدف از به کارگیری شن، کاهش وزن مخصوص بتن بوده و افزایش مقاومت بتن مد نظر نیست.
کاربرد شن در پوشش بام چیست؟
یکی از خواص منحصر به فرد شن، مقاومت آن در برابر اشعه فرابنفش است. هنگام اجرای پوششهای نهایی بامهای مسطح، لایهای از شن بر روی آسفالت ریخته میشود. این لایه، از لایههای زیرین در برابر اشعه فرابنفش و شرایط جوی محافظت میکند. به علاوه، وجود سنگدانههای درشت باعث یکپارچگی لایهها و جلوگیری از تداخل رسوبات در زهکشی آب میشود.
کاربرد شن در تصفیه آب چیست؟
یکی دیگر از کاربردهای شن، استفاده از آن به عنوان یک محیط فیلتراسیون طبیعی است. در این کاربری، شن، از عبور آلودگیها و ذرات هم اندازه با ماسه جلوگیری میکند و فقط آب را از درون محیط خود عبور میدهد.
کاربرد شن در پرداخت سطوح چیست؟
ابعاد سنگدانههای درشت باعث تاثیر مستقیم آنها بر ظاهر مواد مورد استفاده قرار میگیرند. از اینرو، این سنگدانهها برای ساخت اجسام تزئینی با پرداخت واش بتن نیز به کار برده میشوند.
کاربرد شن به عنوان ساینده چیست؟
برخی از شنهای ریز با منشا سنگهای سخت، به عنوان مواد ساینده برای آمادهسازی سطح مورد استفاده قرار میگیرند. نحوه به کارگیری این مواد مشابه فرآیند سندبلاست است.