بتن مکیده
در هنگام ساخت بتنهای مکیده، آب زیادی مورد استفاده قرار میگیرد. پس از بتنریزی در قالب، آب اضافی توسط مکش به بیرون منتقل میشود. هدف از این روش، دستیابی به مقاومت زیاد در اوایل گیرش است. مقاومت فشاری 10 روزه بتنهای مکیده با مقاومت فشاری 28 روزه بتنهای معمولی برابری میکند.
بتن اسفنجی
بتنهای اسفنجی طوری ساخته میشوند که امکان عبور آب از درون آنها وجود دارد. این بتنها دارای 15 تا 20 درصد فضای خالی برای عبور هستند. بتنهای اسفنجی برای مناطقی با احتمال رخ دادن سیل مورد استفاده قرار میگیرند.
شاتکریت
«شاتکریت» (Shotcrete) یا بتن پاشیده مانند بتنهای معمولی ساخته میشود. تفاوت اصلی این دو در نحوه استفاده است. شاتکریت توسط نازل و با کمک فشار هوا به سطح مورد نظر پاشیده میشود. تراکم و بتنریزی همزمان از مزیتهای استفاده از شاتکریت است.
بتن آماده
بتنهای آماده در کارخانه ساخته شده و توسط کامیونهای میکسر به محل مورد نظر انتقال داده میشوند. هنگام رسیدن بتنهای آماده به محل پروژه، هیچ نیازی به انجام فعالیتهای اضافی نخواهد بود.
بتن خود متراکم
بتنهای خودمتراکم توسط وزن خود تحت تراکم قرار میگیرند. در این حالت، نیازی به استفاده از ویبراتور یا تحکیم دستی نخواهد بود. کارایی بتنهای خودمتراکم از انواع دیگر بالاتر است. به همین دلیل، این بتنها با عنوان بتن روان نیز شناخته میشوند.
بتن الیافی
بتنهای الیافی از الیاف فولاد با قطر 10 تا 20 میکرون و طول 10 تا 50 میلیمتر ساخته میشوند. وجود این الیاف، خاصیت کشسانی، مقاومت کششی، انعطافپذیری و خواص دیگر را بهبود میبخشد. علاوه بر فولاد، مواد دیگری نظیر پلیمر، شیشه، کربن و حتی الیاف طبیعی (الیاف پوسته نارگیل) نیز در ساخت بتنهای الیافی مورد استفاده قرار میگیرند.
به دلیل واکنش برخی از الیاف با سیمان، باید در هنگام استفاده از این مواد احتیاط کرد. کاربرد اصلی بتنهای الیافی در پیادهرو پلها، فرودگاهها و کف سازههای صنعتی است. به علاوه، این بتنها برای افزایش مقاومت سازه در برابر ترک خوردگی نیز کاربرد دارند.
بتن با مقاومت بالا
بتنهای با مقاومت بالا دارای مقاومت فشاری 40 تا 60 مگاپاسکال هستند. این بتنها با عنوان بتن با عملکرد بالا نیز شناخته میشوند. بتنهای با عملکرد بالا به منظور دستیابی به استحکام بالا، جمع شدگی پایین، خودمتراکمی، مقاومت در برابر آتش و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. ترکیب این بتنها عبارت است از:
- سیمان
- سنگدانههای ریز و درشت
- آب
- افزودنیهایی نظیر سیلیکا فوم، خاکستر بادی، سرباره و غیره
- روان کننده
- حباب ساز
بتن پلیمری
با اشباع ریز حفرههای بتن توسط مونومر و انجام فرآیند پلیمریزاسیون، تخلخل کاهش یافته و مقاومت بهبود مییابد. این فرآیند برای ساخت بتنهای پلیمری مورد استفاده قرار میگیرد.
واش بتن
«واش بتن» (Washed Concrete) یا «بتن با سنگدانه نمایان» (Exposed Aggregate Concrete)، یکی از روشهای پرداخت بتن برای ساخت سازههای مختلف با نمای تزئینی است. در این روش، سطح بالایی خمیر سیمانی شسته میشود تا سنگدانههای درون آن در معرض دید قرار گیرند. واش بتن یکی از انواع بتن نما یا اصطلاحا «بتن اکسپوز» (Exposed Concrete) به حساب میآید.