انواع قالب‌های یوبوت کدام هستند؟

قالب‌های یوبوت مورد استفاده در ایران به سه نوع اصلی تک، دوبل و اصلاح شده تقسیم می‌شوند. در ادامه به معرفی هر یک از انواع قالب‌های یوبوت می‌پردازیم.

 

 مشخصات قالب یوبوت تک چیست؟

قالب تک را می‌توان به عنوان اولین قالب ساخته شده در سیستم یوبوت در نظر گرفت. ساختار این نوع قالب یوبوت به صورت یک تکه و باز است. تور رفتگی‌های موجود در چهار گوشه قالب از حرکت بیش از حد آن در حین بتن‌ریزی جلوگیری می‌کنند. در پایین گوشه‌های قالب، پایه‌هایی به منظور ایجاد فاصله مورد نیاز برای لایه اول بتن‌ریزی وجود دارند. این فاصله، باعث محبوس شدن هوا و جلوگیری از ورود بتن به قالب می‌شود. ابعاد قالب یوبوت تک 52*52 سانتی‌متر و ارتفاع آن از بین تا 28 سانتی‌متر است. ارتفاع پایه‌های این نوع قالب با توجه به ضخامت مورد نیاز برای مرحله اول بتن‌ریزی و نوع مدل مورد استفاده، از 0 تا 17 سانتی‌متر تغییر می‌کند.

 

 

شکل و ابعاد قالب یوبوت تک، باعث سرعت تولید بالاتر، حمل و نقل آسان‌تر و هزینه تمام شده پایین‌تر (تولید و ترابری) آن شده است. از معایب این نوع قالب می‌توان به احتمال نفوذ بتن به فضای خالی طراحی شده، امکان ایجاد ترک سرد بین دو لایه بتن و تمرکز تنش در حد فاصل لایه اول بتن و تیر ایجاد شده بین دو قالب اشاره کرد.

 

 مشخصات قالب یوبوت دوبل چیست؟

قالب بتن دوبل، از تجهیزات مورد استفاده در نسل دوم سیستم اجرا سقف یوبوت است. این نوع قالب با عنوان قالب یوبوت ساندویچی نیز شناخته می‌شود. ساختار قالب یوبوت دوبل به صورت دو تکه و بسته است. ابعاد یوبوت دوبل نیز مانند قالب تک، 52*52 سانتی‌متر است. ارتفاع این نوع قالب از 20 تا 56 سانتی‌متر و ارتفاع پایه‌های آن از 0 تا 17 سانتی‌متر تغییر می‌کند. در واقع، قالب یوبوت دوبل از دو قالب یوبوت تک به هم چسبیده تشکیل شده است.

 

 

 

استفاده از قالب یوبوت دوبل، مشکل نفوذ بتن به فضای خالی طراحی شده را از بین می‌برد. به علاوه، بتن‌ریزی در هنگام استفاده از این قالب به صورت پیوسته و در یک مرحله انجام می‌شود. این موضوع، مشکل رخ دادن ترک سرد را نیز برطرف می‌کند. البته،‌ هزینه و زمان نصب قالب دوبل از قالب تک بیشتر است.

 

 مشخصات قالب یوبوت اصلاح شده چیست؟

در شرایطی که بتن اسلامپ مناسبی نداشته و ویبره بتن به خوبی صورت نگرفته باشد، امکان عدم پر شدن سطح زیر قالب‌ها وجود خواهد داشت. ابعاد نسبتا بزرگ قالب‌های یوبوت تک و دوبل، احتمال رخ دادن این مشکل را بیشتر می‌کند. به منظور حل این مسئله، قالب یوبوت اصلاح شده با ابعاد 30*30 سانتی‌متر ساخته شد.

 

 

 

 

از مزیت‌های دیگر قالب یوبوت اصلاح شده می‌توان به هزینه کمتر آن‌ها نسبت به مدل‌های تک و دوبل اشاره کرد. البته مصرف بتن و وزن سقف در هنگام استفاده از این نوع قالب بیشتر از انواع دیگر است.

 

نکته: اکثر قالب‌های یوبوت از جنس پلی پروپیلن هستند. با این وجود، گاهی اوقات از یونولیت یا پلی استایرن نیز به منظور ساخت قالب یوبوت استفاده می‌‌شود. البته استفاده از قالب‌‌های یوبوت یونولیتی به دلیل وجود معایب زیاد محدود است.