انواع خط در نقشه خوانی ساختمان چه هستند ؟

خطوط، از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده نقشه‌ها هستند. المان‌های مختلف در نقشه‌های ساختمانی توسط خطوط متفاوت نمایش داده می‌شوند. این خطوط، علاوه بر نمایش المان‌ها، وضعیت آن‌ها در نماهای مختلف و رابطه بین آن‌ها را نیز نمایش می‌دهند.

آشنایی با مفهوم خطوط مورد استفاده در نقشه‌های ساختمانی می‌تواند مهارت نقشه خوانی را در شما تقویت کند. برخی از انواع خط در نقشه‌های ساختمانی عبارت هستند از:

  • خط
  • خط‌چین
  • خط‌چین کوتاه
  • خط‌چین بلند
  • خط پیوسته

 

قانون اول در خواندن خطوط نقشه

در نقشه خوانی ساختمان، همواره به خاطر داشته باشید که خط‌های توپر، به معنای اشیا یا سطوح قابل مشاهده و نقطه‌چین یا خط‌چین‌ها، بیانگر المان‌های پنهان یا غیر قابل مشاهده از نمای نقشه هستند. خطوط در نماهای مختلف، چیزهای متفاوتی را به نمایش می‌گذارند.

 

 

فرض کنید ترسیماتی مشابه با تصویر بالا را در مقابلتان قرار داده‌اند و از شما می‌خواهند تا نمای آن را تشخیص دهید. در این ترسیمات، سطح یکی از دیوارهای ساختمان قابل مشاهده است. با نگاه به سطح دیوار، خطوطی را مشاهده می‌کنید که معرف پنجره‌های ساختمان هستند. از این‌رو، ترسیمات روبه‌روی شما، نمای جانبی یا نمای ارتفاعی (Elevation View) را نمایش می‌دهد.

 

 

اکنون، ترسیمات بالا را در نظر بگیرد. این ترسیمات، کف یکی از طبقات ساختمان را نمایش می‌دهند. در این شکل، تمام دیوارهای اطراف ساختمان نیز قابل مشاهده هستند. بنابراین، این نما، دید از بالا یا نمای پلان (Plan View) است. در هر دو نمای ارتفاعی و نمای پلان، مرز ترسیمات مورد توسط خطوط توپر مشخص می‌شوند.