انقلاب شیگروبان در کاربرد متریال گلولوم

شیگروبان، که یکی از معماران مشهور برنده جایزه معتبر معماری پریتزکر می باشد، شخصیت خود را، به عنوان یکی از متخصصان بی رقیب در استفاده از متریال های غیرمعمول، به اثبات رسانده است. آثار تکمیل شده او در عرصه معماری (که گستره ای از موزه ساخته شده از کانکس های حمل بار تا کلیسایی ساخته شده از لوله های مقوایی و پلاستیک بازیافتی را شامل می شود) کمتر به صورت یک مجموعه مدون و پیوسته به نظر می رسند و بیشتر آثار او را می توان مجموعه ای از آزمایشات و بررسی های مختلف دانست. مجموعه ای از تحقیقات برای یافتن روش های نوین تر و پایدارتر در ساخت بناها.
در سال های اخیر، این رویکرد تحقیقاتی شیگروبان او را به متریال جدیدی به نام چوب لمینت شده چسب خورده (glued laminated timber) یا گلولوم (glulam) رسانده است که از اتصال لایه های مختلفی از چوب به یکدیگر با استفاده از چسب هایی با کیفیت بالا ساخته می شود. نتیجه این فرایند یک محصول مهندسی شده از جنس چوب است که مستحکم تر، سبک تر و ارزان تر از فولاد می باشد، در عین حال که نسبت به فولاد بیشتر دوستدار محیط زیست است. به واسطه این متریال سحرانگیز، شیگروبان توانست میان علاقه خود به خلاقیت و نوآوری و در عین حال  نگاهی که به طرح ها و کیفیت صنایع دستی داشت، وحدت ایجاد کرده و در نهایت سازه های پیچیده ای را تولید کند که محدودیت های طرح برای رسیدن به یک طراحی پایدار را به عقب می راند.
اگر به دنبال استفاده از گلولوم در پروژه های آتی خود هستید، در ادامه این مطلب، بررسی پروژه های شیگروبان می تواند الهام بخش شما باشد.

 

 

مرکز پمپیدو- متز (Pompidou-Metz)

مرکز پمپیدو- متز متریال چوب در معماری مدرن مرکز پمپیدو- متز

 

 

مرکز پمپیدو- متز (Pompidou-Metz) طراحی شرکت معماری شیگروبان، شهر متز، فرانسه
گلولوم مورد استفاده در این پروژه محصول شرکت  Holzbau Amann
برای مرکز جدید پمپیدو در شهر متز، گروه معماری شیگروبان به دنبال طراحی موزه ای بودند که به لحاظ ظاهری و بصری نیز جالب توجه باشد اما به گونه ای که این زیبایی بصری بنا، زیبایی آثار هنری که قرار است در موزه نمایش داده شود را تحت تاثیر قرار ندهد. برای دستیابی به این هدف، مجموعه ای از گالری های ساده و جعبه ای شکل طراحی شد که در زیر یک بام بی شکل از جنس چوب و فایبرگلاس پوشیده از تفلون، درکناریکدیگر جای گرفته اند.
سازه چوبی لمینت شده، اگرچه با استفاده از نرم افزارهای BIM از پیش مدل شده بوده، اما در حقیقت متاثر و ملهم از روش های بافت سنتی و قدیمی طراحی شده است. آنگونه که شیگروبان در مورد این اثر می گوید: “ایده طراحی این بنا ملهم از بافته های سنتی چینی است که من در یک فروشگاه آنتیک فروشی در پاریس پیدا کرده بودم. زمانیکه آنها را دیدم، با خودم گفتم آیا امکان این وجود دارد که بتوان یک شبکه سازه ای با استفاده از چوب های لمینت شده ساخت…. چرا که از چوب می توان هم به عنوان یک عضو کششی استفاده کرد و هم به عنوان یک عضو فشاری. من فکر کردم که می توان این ایده را به صورت یک پوسته فشاری تحقق بخشید که در عین حال یک مش یا شبکه توری کششی نیز باشد.”

موزه هنری Aspen

طراحی نما موزه هنری موزه هنری Aspen

موزه هنری Aspen طراحی شرکت معماری شیگروبان، شهر اسپن، کلورادو، آمریکا
گلولوم مورد استفاده در این پروژه محصول شرکت  Spearhead
در سال 2014، شیگروبان جستجوی خود در مورد امکانات مختلف استفاده از سازه های چوبی بافته شده را در نمای موزه هنری اسپن ادامه داد. دیوارهای پرده ای (کرتین وال) شیشه ای نمای این بنا پشت شبکه ای از Prodema پنهان شدند، پرودما نوارهایی از کاغذ آغشته به رزین است که بین لایه های نازک چوب لمینیت شده اند. این پوشش شیشه ها کمک می کند که فضای داخلی از دریافت گرمای خورشید محافظت شده در عین حال که به عنوان حائلی میان موزه و محیط اطراف آن عمل می کند.
در مقابل این نمای ظریف، بام این بنا را اسپیس فریم عظیمی که از چوب های گلولوم سنگین ساخته شده است در سرجای خود نگه می دارد. این چوب ها که ضخامتی حدود 6 اینچ دارند از قطعات متعددی از چوب های مختلف – شامل چوب درختان صنوبر، درخت غان و نوعی کاج مخصوص متعلق به نیمه غربی آمریکای شمالی به نام Douglas fir-  تشکیل شده اند که به یکدیگر لمینیت شده و سپس توسط دستگاه های CNC فرم داده شده اند.

کلوب Nine Bridges Country

 

طراحی مرکز تفریحی طراحی مرکز تفریحی

 

کلوب Nine Bridges Country، طراحی شده توسط شرکت معماری شیگروبان، شهر Yeoju-gun- کره جنوبی
گلولوم مورد استفاده در این پروژه محصول شرکت  Blumer-Lehmann
این کلوب در قلب ناین بریجز قرار گرفته است که یکی از مجهزترین زمین های گلف می باشد. در داخل این فضا، اعضای باشگاه و مهمانانشان به یک آتریوم سه طبقه فراخوانده می شوند که دیوارهایی از جنس سنگ و سایه بانی از جنس گلولوم دارد.
سازه سقف گلولومی این بنا به قسمت پایین بنا در قالب ستون های نازک و درخت شکل کشیده می شود که در بالای هر یک از آنها یک نورگیر وسیع وجود دارد. شکل این ستون ها ملهم از پایه توپ گلف است که شیگروبان در زمان کودکی با آن بازی می کرده است، اما در عین حال دلیل انتخاب این طرح برای مقاصد عملکردی متعدد می باشد. این ستون ها، سطحی با دو انحنا به وجود آورده اند که باعث شده است سازه بسیار مستحکم باشد و بنابراین امکان ساخت دهانه های وسیع تر بین دو ستون فراهم آید و نیاز به مهارهای جانبی را از بین ببرد.

موزه هنری Oita Prefectural

طراحی نما موزه طراحی موزه هنری

 

موزه هنری Oita Prefectural، طراحی شده توسط شرکت معماری شیگروبان، شهر Oita، ژاپن
گلولوم مورد استفاده در این پروژه محصول شرکت Arup
برخلاف طراحی همیشگی گالری ها در قالب جعبه های سفید رنگ، که محتوای داخل این نمایشگاه ها را از جهان خارج این بناها پنهان می کند، موزه هنری Oita Prefectural به گونه ای طراحی شده است که هنر درون خود را در برابر همگان به نمایش بگذارد. فضای نمایشگاه اصلی این بنا با درهای شیشه ای تاشو به ارتفاع 20 فوت پوشیده شده است که به عابرانی که از اطراف آن می گذرند این امکان را می دهد که مجموعه های به نمایش گذاشته شده از هنرهای ژاپنی در داخل نمایشگاه را که دائما هم در حال تغییر است از بیرون مشاهده کنند. زمانی که این درها باز هستند، این گالری به یک فضای نیمه پوشیده عمومی تبدیل می شود که یادآور “engava”های سنتی و قدیمی ژاپنی است.
در عوض، گالری های فوقانی خصوصی تر هستند. این گالری ها با پرده های چوبی که می تواند از آثار هنری حساس در برابر نور مستقیم خورشید محافظت کند، پوشیده شده است و در عین حال دید از شهر را به داخل نمایشگاه محدود می کند. این دو طرح متفاوت، در حقیقت نوعی پیوستگی نافذ بین طرح بنا با فرهنگ ژاپنی به وجود می آورد، همانطور که خود شیگروبان می گوید: ” مهارهای روی هم گذاشته شده دیوارهای خارجی که از ترکیبی از متریالهای چوب لمینیت شده و چوب سخت سدار می باشند، و در عین حال خود سازه بنا تولید یک نقش یا پترن کرده اند، درست مانند هنرهای سنتی بامبو شهر اوتیا”

 

 

ساختمان اداری Tamedia

طراحی ساختمان اداری طراحی داخلی ساختمان اداری متریال چوب در ساختمان اداری

 

ساختمان اداری Tamedia، طراحی شده توسط شرکت معماری شیگروبان. زوریخ، سوئیس.
گلولوم مورد استفاده در این پروژه محصول شرکت Blumer-Lehmann
ساختمان اداری جدید شرکت Tamedia، که شرکتی فعال در زمینه مجموعه ای از نشریات سوئیس می باشد، یک بنای هفت طبقه با یک نمای شیشه ای مدرن می باشد که شباهتی به بناهای مجاور خود ندارد. آنچه این پروژه را منحصر به فرد کرده است ، سازه چوبی آن می باشد که بدون استفاده از حتی یک اتصال فلزی و یا حتی یک قطره چسب، روی هم سوار شده است.
چهارچوب این بنا از بیش از 1400 قطعه گلولوم ساخته شده است که از جنس نوعی صنوبر محلی می باشند. این چوب ها با استفاده از دستگاه های CNC فرم داده شده اند، که به این ترتیب امکان کنترل دقیق روی جزئیات اتصال هر یک از این قطعات برای معمار فراهم شده است. این تیرها و ستون های قفل شونده در یکدیگر با استفاده از اتصالاتی از جنس گلولوم و چوب سخت به یکدیگر متصل شده اند که این کار باعث می شود که بعد از اتمام عمر مفید بنا بتوان به سادگی قطعات آن را از هم جدا و بازیافت کرد.
برای تاکید بر مزیت های زیست محیطی این روش، معمار بنا در طرح خود سطوح چوبی را بدون پرداخت رها کرده است. همانطور که کریستف زیمر، رئیس ارتباطات حقوقی شرکت Tamedia می گوید: ” بهترین روش نگهداری این بنا، نگهداری نکردن از آن است. چرا که چوب یک متریال زنده است، که به مروز زمان تغییر کرده و با ظاهری زیبا رنگ کهنگی به خود می گیرد، بنابراین نیازی به دخالت ما در این امر نیست.”

 

منبع: architizer.com