آیا هوش مصنوعی جایگزین معماران می‌شود؟

اخیرا فیلم‌ها و تئوری‌های توطئه زیادی ساخته شده‌اند که در آن‌ها هوش مصنوعی به‌زودی جهان را تسخیر می‌کند و انسان‌ها را برای همیشه کنار می‌زند. در دنیای واقعی هم نمونه‌هایی از ربات‌ها را دیده‌ایم که عمل جراحی انجام می‌دهند یا پهپادها جایگزین کارگران پیک می‌شوند.
در واقع هوش مصنوعی توانسته است بیشتر زمینه‌های کاری را تحت تاثیر قرار دهد. اما درمورد معماری چه تاثیری دارد؟ معماری رشته‌ای است که بین هنر و مهندسی نوسان دارد. هوش مصنوعی می‌تواند جنبه‌های مهندسی را پوشش دهد. اما آیا می‌تواند جایگزین بخش خلاق معماری یا هنر شود؟ در ادامه سه دلیل مهم می‌آوریم که چرا هوش مصنوعی در معماری قادر نیست جایگزین معماران و طراحان شود.
آیا هوش مصنوعی جایگزین معماران می‌شود؟

 

1. نمی‌تواند هر کاری را انجام دهد

 

اگرچه هوش مصنوعی می‌تواند مجموعه‌ای از داده‌ها و اطلاعات ذخیره‌شده قبلی را به‌عنوان خروجی در اختیار ما بگذارد. اما نمی‌تواند آن‌ها را به‌تنهایی مدیریت کند. یک معمار خود را به‌جای کارفرما قرار می‌دهد و سعی می‌کند راه‌حل‌هایی را بیابد که برای او مناسب‌ترین است. اما هوش مصنوعی تنها روی دانش از پیش‌تعریف‌شده کار می‌کند و جنبه احساسی را در نظر نمی‌گیرد.
هوش مصنوعی به‌تنهایی توانایی تصمیم‌گیری ندارد، کاری که یکی از مهارت‌های کلیدی در انسان شمرده می‌شود. این فناوری فقط می‌تواند مجموعه‌ای از گزینه‌های قابل اجرا را در اختیار شما بگذارد. اما وجدان و درک انتخاب و نهایی کردن یکی از آن‌ها فقط در درون انسان نهفته است.

2. فقط وظایف تکراری را انجام می‌دهد

 

در حالی که طراحی می‌تواند سرگرم‌کننده و هیجان‌انگیز باشد، کارهای تکراری هم دارد که زمان و انرژی یک معمار را از بین می‌برد. هوش مصنوعی می‌تواند طراحی مجدد و بازنگری نقشه‌ها را انجام دهد و نقشه‌های دقیق ارائه کند. بنابراین معمار زمان زیادی را برای تمرکز روی طراحی در اختیار خواهد داشت. زمانی که کارهای پیش‌پا‌افتاده و تکراری از بین رفتند، طراح می‌تواند ساعات خود را صرف بهتر کردن پروژه کند.
خلاقیت تنها از یک انسان برمی‌آید و هوش مصنوعی در معماری و سایر زمینه‌ها راه دراز یا حتی ناممکنی برای رسیدن به خلاقیت در پیش دارد.

3. فقط پایه و اساس کار است

 

فرآیند طراحی با اولین مرحله خود یعنی تحقیقات شروع می‌شود. مرور آثار و اطلاعات می‌تواند به اندازه 75 درصد از کل فرآیند طراحی را به خود اختصاص دهد. هوش مصنوعی با سیستم ذخیره‌سازی و بازبینی اطلاعات قدرتمند خود روند طراحی را سریع‌تر می‌سازد و معمار را با تمام اطلاعات لازم در عرض چند ثانیه تجهیز کند.
فرآیند طراحی، به‌ویژه در مراحل اولیه کار، به‌معنای کار با حداقل دانش است. اینجاست که هوش مصنوعی با قدرت خود برای تجزیه‌و‌تحلیل و جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات در یک چشم‌به‌هم‌زدن وارد عمل می‌شود و به طراح کمک می‌کند. اما هر چقدر کار جلو برود از نقش AI کاسته شده و بر نقش انسان افزوده خواهد شد.
جمع‌بندی

 

نوآوری در معماری با به‌کارگیری فناوری می‌تواند شگفتی‌های زیادی را به همراه داشته باشد. بنابراین آینده هوش مصنوعی در معماری بسیار امیدوارکننده است و می‌تواند دستاوردهای معماری را به سطح بالاتری برساند. در حالی که پیش‌بینی این روند به‌شکل دقیق، کمی ساده‌انگارانه خواهد بود. اما هوش مصنوعی می‌تواند در صنایع گوناگون و در جنبه‌های مختلف استفاده شود و حوزه معماری نیز از این قاعده مستثنا نیست.