آزمایش مقاومت بتن، مجموعه روشهای مستقیم و غیر مستقیمی است که به منظور اندازهگیری مقاومت فشاری، کششی و خمشی بتن مورد استفاده قرار میگیرد. آزمایش مقاومت بتن، مطابق با استانداردهای ملی یا بینالمللی و به صورت آزمایشگاهی یا برجا اجرا میشود.
مقاومت فشاری بتن چگونه تعیین میشود؟
آزمایشهای مختلفی برای تعیین مقاومت فشاری بتن وجود دارند. این آزمایشها هم در محیط آزمایشگاه و هم به صورت برجا قابل اجرا هستند. از استانداردهای تعیین مقاومت فشاری بتن در آزمایشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استاندارد 6048 ایران مطابق با ASTM C39 برای نمونههای استوانهای
استاندارد 3-1608 ایران مطابق با BS EN 12390-3 برای نمونههای مکعبی و استوانهای
استاندارد 8985 ایران مطابق با ASTM C873 برای نمونههای استوانهای درجا قالبگیری شده
با وجود متفاوت بودن شکل نمونهها (استوانهای، مکعبی یا منشوری) و نحوه برداشت آنها (نمونهبرداری برجا یا ساخت در آزمایشگاه)، روند اجرای آزمایش مقاومت فشاری بتن در اکثر استانداردها مشابه یکدیگر است. مراحل کلی این آزمایش عبارت هستند از:
اندازهگیری ابعاد نمونه
جانمایی نمونه در دستگاه آزمایش یونیورسال یا دستگاههای مشابه
بارگذاری تا لحظه شکست نمونه
یادداشت بار لحظه شکست
مقاومت فشاری نمونه بتن، از تقسیم بار لحظه شکست بر مساحت سطح مقطع تحت بارگذاری به دست میآید.
σ: مقاومت فشاری بر حسب مگاپاسکال
P: بار لحظه شکست بر حسب نیوتون
A: مساحت مقطع بارگذاری بر حسب سانتیمتر مربع
اندازه و شکل نمونه مورد آزمایش بر روی مقاومت به دست آمده تاثیرگذار است. اگر فرض کنیم که یک نمونه استوانهای با ابعاد استاندارد 15*30 سانتیمتر (نسبت طول به قطر 2) بیانگر 100 درصد از مقاومت فشاری بتن باشد، نمونهای با قطر 15 سانتیمتر و طول 22 سانتیمتر بیانگر 104 درصد از مقاومت فشاری بتن خواهد بود. در شکل زیر میتوان مشاهده کرد که با ثابت بودن نسب طول به قطر (نسبت 2)، مقاومت نمونههای استوانهای با افزایش قطر کاهش مییابد.
به منظور حذف تاثیر ابعاد نمونه، باید مقاومت به دست آمده از نمونه غیر استاندارد را در ضرایب اصلاح ضرب کرد. ضرایب اصلاح مقاومتهای فشاری به دست آمده از روشهای استاندارد در جدول زیر آورده شدهاند. برای تعیین ضریب اصلاح هر نسبت دلخواه میتوانید از روش درونیابی خطی استفاده کنید.
نسبت طول به قطر
ضریب اصلاح
2
1
1.75
0.98
1.50
0.96
1.25
0.93
1.00
0.87
علاوه بر روشهای آزمایشگاهی، مقاومت فشاری بتن با استفاده از روشهای برجا نیز اندازهگیری میشود. از پرکاربردترین استانداردهای مورد استفاده برای تعیین برجای مقاومت فشاری بتن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استاندارد ASTM C805 برای تعیین مقاومت فشاری بتن با استفاده از آزمایش غیر مخرب چکش اشمیت
استاندارد ASTM C900 برای تعیین مقاومت فشاری بتن با استفاده از آزمایش نیمه مخرب بیرونکشیدگی
استاندارد ASTM C597 برای تعیین غیر مستقیم مقاومت فشاری بتن با استفاده از آزمایش غیر مخرب سرعت پالس فراصوت یا UPV